19 мая, воскресенье
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
В окупованому Криму дали вказівку прибрати з полиць бібліотек книги зі згадками про Голодомор, УПА та кримських татар
В окупованому Криму дали вказівку прибрати з полиць бібліотек книги зі згадками про Голодомор, УПА та кримських татар

В окупованому Криму дали вказівку прибрати з полиць бібліотек книги зі згадками про Голодомор, УПА та кримських татар

За даними українського підпілля, відповідний лист усім книгозбірням окупованого півострова розіслала провідна методистка Кримської республіканської універсальної наукової бібліотеки ім. І. Я. Франка Софія Рибак.

Провідна методистка Кримської республіканської універсальної наукової бібліотеки ім. І. Я. Франка Софія Рибак розіслала вказівку в усі бібліотеки окупованого півострова прибрати з полиць книги зі згадками про Голодомор, визвольну боротьбу українського народу, а також будь-яку літературу про діяльність кримських татар. Про це повідомив Центр національного спротиву (ЦНС).

Методистка також згадала про рішення Мін'юсту Росії щодо так званого «переліку нацистських організацій та символів», до якого внесли Українську повстанську армію, Організацію українських націоналістів, гасло «Слава Україні» і відповідь «Героям слава», а також тризуб.

«Усі книги, на яких зображений тризуб, необхідно вилучити з фондів», — йдеться в листі Софії Рибак.

Раніше на тимчасово окуповані території Херсонщини росіяни завезли партію пропагандистських книг з Рязані. За інформацією Центру національного спротиву, традиційно більшість книг є псевдоісторичними, «адже саме на фейкове бачення історії робить ставку кремль у своїй пропаганді».

Російські загарбники системно завозять у бібліотеки ТОТ свої книжки замість вилучених українських. Для цього вони, зокрема, відряджають у тимчасово захоплені регіони так званих «волонтерів», які розвозять книги з «історії росії» та «художню літературу» по селах. 

  • Читайте також: Центр національного спротиву: Росія виділила 360 млн рублів для поширення російської літератури на окупованих територіях

Ілюстрація: Центр нацспротиву

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
Долучитись
Теги по теме
Крым российская агрессия крымские татары
Источник материала
Поделиться сюжетом