У Києві пройшов "грязьовий" дощ: у чому причина та чи є небезпека
У Києві пройшов "грязьовий" дощ: у чому причина та чи є небезпека

У Києві пройшов "грязьовий" дощ: у чому причина та чи є небезпека

Активний циклон прийшов із південно-західної Європи

У середу, 24 квітня, пил із Сахари, який напередодні накрив Грецію, дістався території України і в Києві пройшов "жовтий" дощ, який здивував мешканців і гостей столиці. На думку фахівців, пил в атмосфері над нашою країною залишатиметься аж до п’ятниці.

Пилові частинки вже накрили південні та центральні регіони і поширюватимуться далі на північ. Про це повідомили в Українському гідрометеорологічному центрі у Фейсбуку.

Так, активний циклон із південно-західної Європи висотними потоками приніс пил та пісок із Сахари. У деяких районах України це явище може надавати хмарам жовтуватий відтінок, а самі дощові краплі матимуть "брудний" колір.

Саме такий "грязьовий" дощ, який викликав пил із Сахари, і пройшов у Києві. Такі опади можуть забруднювати верхній одяг, а також залишити розводи на поверхнях автомобілів та рослин.

Як відомо, пилова буря — це атмосферне явище у вигляді перенесення пилу (великих кількостей пилу, частинок грунту, піщин) вітром із земної поверхні в шарі заввишки кілька метрів з помітним погіршенням горизонтальної видимості (зазвичай на рівні 2 м вона становить від 1 до 9 км, але у ряді випадків може знижуватися до кількох сотень і навіть до кількох десятків метрів).

Під час цього спостерігається підйом пилу (піску) у повітря та одночасно осідання пилу на великій території. Залежно від кольору грунту в даному регіоні, віддалені предмети набувають сірого, жовтого або червоного відтінку. Виникає зазвичай на сухій поверхні ґрунту та швидкості вітру 10 м/с і більше. Поширені у пустелях, напівпустелях, у орних степах, де дмуть сильні вітри.

Раніше "Телеграф" розповідав про те, що у Києві очікуються магнітні бурі. Зазвичай слабкі бурі не надають значного впливу самопочуття людей. Однак метеозалежні люди можуть відчувати деякі симптоми, такі як головний біль, слабкість, запаморочення.

Теги по теме
Киев прогноз погоды
Источник материала
Поделиться сюжетом