TSMC заявляє, що зможе виробляти найшвидші чипи у світі: коли і де вони з'являться
TSMC заявляє, що зможе виробляти найшвидші чипи у світі: коли і де вони з'являться

TSMC заявляє, що зможе виробляти найшвидші чипи у світі: коли і де вони з'являться

Американська компанія Intel з таким твердженням не згодна.

Виробник напівпровідників TSMC впевнений, що зможе першим впровадити нову технологію A16 для створення чипів штучного інтелекту (ШІ). Компанія, тим самим, ставить під сумнів заяви Intel про першість у галузі напівпровідників, пише SCMP.

TSMC у рамках нещодавньої конференції в Санта-Кларі (Каліфорнія, США) заявила, що нова технологія виробництва чипів під назвою "A16" (мається на увазі 1,6 нм техпроцес, — ред.) буде запущена у виробництво в другій половині 2026 року. На її думку, розробники ШІ-чипів будуть першими, хто впровадить технологію. Аналітики вважають, що Intel навряд чи обжене TSMC у виробництві найшвидших у світі процесорів за допомогою нової технології, яку Intel називає "14A" і теж має намір реалізувати за два роки (під "14A" мається на увазі 1,4 нм-техпроцес, — ред.).

Кевін Чжан, старший віце-президент TSMC з розвитку бізнесу, повідомив журналістам, що компанія розробила новий процес виробництва чипів A16 швидше, ніж очікувалося, через попит з боку клієнтів. Чжан сказав, що TSMC не вважає за необхідне використовувати нові літографічні машини ASML High NA EUV для створення чипів A16, на відміну від Intel, яка планує закупити саме це обладнання для розробки процесорів 14A.

TSMC також представила нову технологію подачі живлення на напівпровідники із заднього боку, яка допомагає прискорити роботу процесорів штучного інтелекту і буде доступною у 2026 році.

Важливо У Китаю немає передових чипів: у Мінторзі США розкритикували нові процесори Huawei

Аналітики ставлять під сумнів заяви Intel про те, що вона поверне собі світову корону у виробництві чипів.

"Це спірно, і судячи з деяких показників, я не думаю, що вони попереду", — сказав про Intel Ден Хатчесон, віце-голова аналітичної компанії TechInsights.

Кевін Кревелл, директор Tirias Research, і зовсім не впевнений, що обидві компанії встигнуть реалізувати технологію в найближчі два роки. Він вважає, що до її впровадження ще далеко.

Раніше повідомляли, що комп'ютерні процесори раптово стали працювати повільніше. Проблема торкнулася таких чипів, як Core i9-13900K і Core i9-14900K, Core i7-13700K, Core i7-14700K. Під час ігор і при різних обчислювальних навантаженнях вони давали збої.

Писали також, що Intel розкрила, коли зробить передовий 1-нм чип. Intel також збирається максимально автоматизувати виробництво напівпровідників і зробити Intel Foundry другим за величиною напівпровідниковим заводом у світі.

Источник материала
Поделиться сюжетом