19 мая, воскресенье
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
Навіть птахів у небі бояться: як ракети ATACMS зірвали травневий сезон у Криму ще до вильоту по цілях
Навіть птахів у небі бояться: як ракети ATACMS зірвали травневий сезон у Криму ще до вильоту по цілях

Навіть птахів у небі бояться: як ракети ATACMS зірвали травневий сезон у Криму ще до вильоту по цілях

Травневі свята в окупованому Криму знову зірвано. Російські туристи після новин про те, що Україна от-от отримає від США далекобійну зброю, зокрема ракети ATACMS, бояться удару по Керченському мосту й віддають перевагу курортам Краснодарського краю. Бізнес втікає з Криму, ціни на нерухомість впали в 1,5-2 рази порівняно із 2021 роком. Усе тому, що окупанти, які вклали кошти у квартири та будинки біля Чорного моря, вже не вірять, що "Крим з Росією назавжди".

Докладніше про це читайте у матеріалі OBOZ.UA.

"Всі такі напружені, роздратовані"

"Влада" окупованого півострова вже попередила російських водіїв: якщо вони зберуться на травневі свята до Криму, їм доведеться пройти ретельну перевірку на в'їзді на Керченський міст.

І порадили брати із собою менше речей, щоб огляд відбувався швидше. Ті, хто вже їде через міст, розповідають, що перевірки затягуються, а якщо міст ще й перекривають по кілька разів на день, то чекати у черзі можна до п'яти годин.

"Риються скрізь, відкривають усі сумки, змушують усе викласти. Якщо в тебе комп'ютер, то його перевірять, а ще переглянуть телефони. Потім обшукують автомобіль. Ми простояли у черзі майже чотири години. Я навіть не уявляю, скільки доведеться чекати дорогою назад", – поскаржився один із водіїв із Нижнього Новгорода.

Також туристи пишуть, що міст часто перекривають, і через це виникають кілометрові затори.

"Я, звичайно, розумію, це з метою безпеки, зокрема й нашої. Але мені здається, що вони навіть птаха в небі побачать – і відразу ж у них тривога. Усі такі напружені, роздратовані, постійні питання: куди їдете, навіщо. Ти теж одразу стаєш таким самим нервовим і думаєш, а чи не повернути назад, від гріха подалі", – ділиться москвичка Валентина.

Паніку розганяють і російські військові Telegram-канали. Там уже пишуть, що саме під час травневих свят ЗСУ можуть уразити ракетами Кримський міст, лякають кримчан літаками та безпілотниками країн НАТО, які буквально день і ніч стежать за окупованим півостровом.

Їдуть лише мешканці півострова

Кримчани прогнозують, що цьогорічний курортний сезон спіткає доля торішнього, коли туристи не приїхали.

"Якщо приїде мало людей на травневі свята, то й сезон буде таким самим. А їде дуже мало. Я б сказала, що зараз головні наші туристи й годувальники – самі кримчани, які їдуть до моря з глибини півострова. Вони вже до всього звикли, до вибухів, тривог, колон військової техніки. Ось у мене на травневі буде зайнято лише один номер, приїде сім'я з Джанкоя", – каже власниця готелю Алла з Євпаторії.

У пансіонатах і санаторіях знову відпочиватимуть за профспілковими путівками, а також російські військовослужбовці. Там заповнюваність на травневі 50-60%.

Багато кримських готелів ще не відкрилися, оскільки немає попиту. Хоча ціни порівняно з минулим роком у готелях та приватному секторі не піднімали. На пляжах у сонячні квітневі дні засмагають місцеві жителі, набережною Ялти також тепер гуляють переважно кримчани.

"Які шашлики, про що ви кажете! У мене багато знайомих дрібних бізнесменів, які тримають свої точки в місті – кафе, ресторанчики. Вони вже не знають, як позбутися свого бізнесу. Попиту немає, туристів немає, а податки треба платити. Росіяни не хочуть ризикувати, кому цікаво ночами прокидатися від сирен чи вибухів. А потім не знати, як виїхати, якщо міст зруйнують. Хто має гроші – їде в Сочі чи Туреччину. Інші в себе на дачі або на пікніки поїдуть", – каже мешканець Алушти Віктор.

Ціни на нерухомість впали, будівництво заморожено

Одна з рієлторів півострова Валерія розповіла, що зараз ціна нерухомості впала в 1,5-2 рази порівняно з 2021 роком, і все через те, що багато "понаїхавших" розпродують житло.

"Вони приїхали сюди й думали, що тут житимуть. Інші скупили квадратні метри у новобудовах. Тепер ситуація змінилася, чий буде Крим – уже ніхто не знає. Частина інвесторів, які вклалися у будівництво ЖК, втратили гроші, бо будівництво заморожене. Немає охочих інвестувати, власники будівельних компаній живуть десь у Москві чи Пітері, вони зупинили будівництво, люди залишилися ні з чим", – каже Валерія.

За її словами, люди продають своє житло за низькими цінами, бо бояться залишатися тут. Інші просто поїхали і хіба що змогли здати нерухомість у довгострокову оренду.

"Розумієте, після 2014 року росіяни на хвилі патріотизму чи цікавості почали приїжджати до Криму жити. Одні орендували житло, інші купили. Пожили два-три роки та зрозуміли, що це не їхнє. Вони звикли до великих міст, якогось руху. А тут курортна провінція із московськими цінами. Ще й аеропорт закрили, по мосту почали стріляти..." – розповідає рієлторка.

Источник материала
Поделиться сюжетом