Китай попереджає про загрозу конфлікту у відносинах зі США
Китай попереджає про загрозу конфлікту у відносинах зі США

Китай попереджає про загрозу конфлікту у відносинах зі США

Міністр закордонних справ Китаю, Ван Ї, висловив серйозну стурбованість стосовно майбутнього розвитку відносин між Китаєм та Сполученими Штатами, зауваживши, що зростаючі “негативні фактори” можуть загрожувати стабільності та призвести до переростання “суперництва” у “конфлікт”.

Заяву зробив міністр закордонних справ Китаю Ван Ї, виступаючи перед закритими переговорами з держсекретарем США Блінкеном у Пекіні, передає Financial Times.

“Законне право Китаю на розвиток необґрунтовано пригнічується, а основні інтереси Китаю постійно піддаються сумніву. Міжнародне співтовариство чекає, чи будуть обидві сторони вести міжнародне співробітництво для розв’язання глобальних проблем і досягнення взаємних і численних перемог, або ж вони протистоятимуть одна одній чи навіть перейдуть до конфлікту, що призведе до втрат для них і багатьох інших”, – заявив Ван І.

На думку FT, китайський міністр мав на увазі контроль США над експортом передових технологій і військову підтримку Тайваню.

Видання зазначає, що тертя загострилися і в Південно-Китайському морі, на яке Китай претендує майже повністю, вступаючи в конфлікт із Філіппінами. США нагадали, що у них договір про взаємну оборону з Філіппінами.

Теги по теме
США Китай
Источник материала
Поделиться сюжетом