НБУ погіршив прогноз щодо зростання економіки цього року. Чим це загрожує?
НБУ погіршив прогноз щодо зростання економіки цього року. Чим це загрожує?

НБУ погіршив прогноз щодо зростання економіки цього року. Чим це загрожує?

На думку експертів, не все так погано

У четвер, 25 квітня, Національний банк України знову знизив облікову ставку – з 14,5% до 13,5%, та представив нові показники макроекономічного прогнозу на 2024 рік. Згідно з ним, зростання ВВП у країні може виявитися нижчим за прогнозоване раніше.

Чи це означає погіршення життя українців і що це означає для країни. "Телеграф" розібрався в цьому питанні і залучив до цього експертів.

Плюси і мінуси

На своєму сайті НБУ розмістив основні очікувані у 2024 році показники макроекономічного розвитку України цього року. Згідно з цими даними, через обстріл енергетичної інфраструктури навесні, блокування кордону, конфлікт на Близькому Сході з ризиком зростання цін на нафту та інших факторів, зростання ВВП може становити 3%, а не очікувані раніше 3,6%.

Іншим негативним прогнозом стане очікуване зростання негативного балансу у торгівлі, за якого Україна витратить на 20,2 млрд дол. більше ніж виручить (раніше прогноз був 16,9 млрд дол.)

До позитивних показників у своєму прогнозі НБУ віднесли зростання міжнародних резервів до 43,4 млрд. дол. (раніше очікувалося 40,4 млрд) і зниження інфляції з очікуваних 8,6% до 8,2%.

Макроекономічний прогноз НБУ

Ситуація буде кращою, незважаючи на уповільнення зростання економіки.

На думку економічного експерта Данила Моніна, НБУ бачить, що ситуація розвивається краще — інфляція нижча за попередні прогнози, вирішилося питання з фінансуванням від США. Реакцією на цю ситуацію стало зниження облікової ставки на 1%, тоді як висока ставка мала б стримувати зростання цін. Водночас він не вважає, що це сильно вплине на щось, оскільки кредитування навряд чи зростатиме.

На думку економічного експерта Олександра Охріменка, позитивне рішення про макрофінансову допомогу з боку США позбавило Україну головної небезпеки – дефіциту бюджету та емісії гривні.

"Грошей у бюджеті достатньо, щоб обійтися без випуску незабезпеченої гривні, а отже, буде низька інфляція. Українці зможуть помітити, що ціни цього року зростуть не так сильно, як 2023-го, я думаю, це буде близько 4-5%. Зростання мінімальної зарплати призведе до збільшення середньої зарплати як мінімум до 500 доларів США, тобто населення на собі відчує деяке покращення життя", — вважає експерт.

Ризики – девальвація гривні

У той же час Данило Монін вважає, що в умовах загалом позитивного прогнозу, у НБУ можуть знизити її курс щодо долара. З одного боку, це дасть позитивний ефект для бюджету, з іншого – негативно вдарить по населенню.

"Якщо курс долара до гривні зросте, експортери зможуть виручити за свої товари більше нацвалюти, а отже, заплатять більше податків у скарбницю. Імпортери ж при ввезенні товарів в Україну заплатять у перерахунку на гривню більше мит, акцизу та ПДВ", — каже "Телеграфу" про переваги можливої девальвації експерт.

Водночас для українців-покупців імпортних товарів їх ціна зросте, що позначиться на гіршу сторону для населення. Крім того, у другій половині року інфляція може прискоритися, так у 2023-му році врожай овочів та фруктів не змогли вивезти, що призвело до його продажу на внутрішньому ринку та знизило ціни. Цього року, вважає експерт, такого може не повторитися і ціни зростуть сильніше.

"Якщо говорити про можливу девальвацію гривні за ініціативою НБУ, теоретично це можуть зробити до 41 гривні, а потім слідкувати за тим, щоб інфляція не росла більше 8,5%, або навіть 9,5% у річному вираженні", — резюмує Данило Монін. .

Тим часом вже найближчим часом в Україні можуть впасти ціни на низку імпортних товарів. Це може статися через розслідування Міжвідомчої комісії з питань міжнародної торгівлі при Мінекономіки.

Теги по теме
Нацбанк
Источник материала
Поделиться сюжетом