19 мая, воскресенье
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
Паспорт за кордоном: чи може його отримати 17-річний юнак
Паспорт за кордоном: чи може його отримати 17-річний юнак

Паспорт за кордоном: чи може його отримати 17-річний юнак

Паспорт за кордоном: чи може його отримати 17-річний юнак

Зараз чоловікам тимчасово не надають консульські послуги.

Як і повідомляло ZN.UA, у міністерстві закордонних справ (МЗС) наказали всім керівникам дипломатичних установ України тимчасовоприпинити надання консульських послуг для військовозобов'язаних чоловіків від 18 до 60 років, які перебувають за кордоном. Ця заборона почала діяти з 23 квітня.

Адвокатка Марина Бекало розповіла, чи може 17-річний отримати закордонний паспорт в іншій країні.

За ч. 3 ст.4  Закону України «Про військовий обов'язок і військову службу», до призовних дільниць щороку протягом січня - березня приписуються допризовники, яким у рік приписки виповнюється 17 років. Приписка проводиться відповідними районними (міськими) територіальними центрами комплектування та соціальної підтримки за місцем проживання.

«Тобто, з 17 до 18 років юнак буде допризовного віку. Та, якби він  був в Україні, його б заклад освіти (школа/коледж) направила в ТЦК СП для приписки до призовної комісії ТЦК СП за місцем проживання. Якщо він не приписується в 17 років, нічого страшного. Це не є перешкодою в отриманні ним консульських послуг за кордоном, в тому числі й отримання паспортного документу для виїзду за кордон», – розповіла вона.

 Обмеження передбачені  Законом України №3633-IX від 11.04.2024 встановлені для чоловіків в віці від 18-60 років, у разі відсутності у них військово-облікового документу. Отже, така особа може спокійно отримати закордонний паспорт в 17 років, в консульстві (посольстві) України за кордоном або в ДП «Документ»,  який буде діяти 10 років.

Нагадаємо, які консульські послуги є найпопулярнішими у українців та які обмеження діють зараз.

Источник материала
Поделиться сюжетом