35 років стажу: на яку пенсію розраховувати, якщо заробляв 10 тисяч щомісяця
35 років стажу: на яку пенсію розраховувати, якщо заробляв 10 тисяч щомісяця

35 років стажу: на яку пенсію розраховувати, якщо заробляв 10 тисяч щомісяця

Великі виплати від держави, розмір яких перевищує 10 тисяч гривень, отримують лише 1,2 млн пенсіонерів.

Якщо громадянин України відпрацював 35 років з офіційною зарплатою у 10 тис. грн, то він може розраховувати на пенсію, розмір якої становитиме 2818,8 грн. Про це йдеться в матеріалі OBOZ.UA.

Видання пояснило, що вирахувало цю цифру, відштовхуючись від останніх даних, які оприлюднив Пенсійний фонд України. Згідно з ними, середня зарплата, з якої працевлаштовані заплатили єдиний соціальний внесок, становить 16 836 грн. Далі вираховується співвідношення 10 тис. грн до вказаної зарплати. Воно становить 0,59.

Таким чином, враховуючи середню зарплату за три роки (13 559,41 грн), 35 років стажу та коефіцієнт 0,59, розмір майбутньої пенсійної виплати становитиме 2818,8 грн.

Важливо Українці можуть отримати пенсію, попри відсутність стажу: що для цього потрібно

OBOZ.UA уточнив, що серед пенсіонерів близько 2,7 млн тих, хто продовжує працювати. Вони в середньому отримують виплату в розмірі 6 тис. грн. Всього пенсію отримують 10,1 млн осіб. З них найбільша кількість (2,6 млн) отримує пенсію до 3 тис. грн. Ще 1,7 млн осіб отримують від 3 тис. до 4 тис. грн. Від 4 тис. до 5 тис. грн отримують 1,8 млн українців.

Таким чином більшість українців на пенсії отримують виплати в розмірі до 5 тис. грн. Високі пенсії (від 10 тис. грн) отримують 1,2 млн пенсіонерів.

Виходячи з цього, українець із середньою зарплатою та стажем у 35 років на заслуженому відпочинку отримує пенсію, розмір якої менший ніж 30% звичного доходу.

Нагадаємо, 24 квітня стало відомо, що у травні 2024 не планується змін у виплатах для пенсіонерів, які мають II групу інвалідності. Водночас українські пенсіонери можуть отримати надбавки за додаткові роки страхового стажу. Сума доплати за п'ять років становить приблизно 118 гривень.

У цей же день у Пенсійному фонді повідомили, що частині українців вигідно почекати з виходом на пенсію. За відстрочку і додаткові місяці страхового стажу збільшують основний розмір виплат.

Источник материала
Поделиться сюжетом