Агонія РФ: що робитиме Росія, поки допомога США їде в Україну
Агонія РФ: що робитиме Росія, поки допомога США їде в Україну

Агонія РФ: що робитиме Росія, поки допомога США їде в Україну

В межах тижня, чи трохи більше, в Україну надійде перший транш ухваленої США допомоги. Швидше доставити її логістично неможливо. І як тільки ця перша партія надійде, це одразу вплине на ситуацію на фронті, на тому, як почуватимуться наші захисники та захисниці. Адже воювати без артилерії та воювати з артилерією (а вже відомо, що ця перша партія допомоги містить артилерійські снаряди, яких нам гостро не вистачало останнім часом) - це зовсім різні речі.

Що стосується того, як це вплине на Росію, у них там вже, буквально, паніка. Якщо говорити глобально, останнім часом росіяни певним чином розслабилися, вже були переконані, що ми лишилися без американської допомоги. Тепер у них знову починається обговорення навіть тем, що буде з Росією, якщо вона програє цю війну. Звучать апокаліптичні прогнози про те, що доведеться віддати всі області, включно з Кримом, доведеться платити репарації, а це викличе падіння режиму, ледь не розвал країни і т.і. Востаннє такі розмови в Росії були перед нашим наступом навесні 2023 року.

Але це, повторюсь, якщо говорити глобально. Локально ж вони не тільки не послаблять тиску, а навпаки. Логіка війни така: якщо ти бачиш, що у твого ворога з’явилося більше ресурсів, якщо ти не готовий прямо зараз капітулювати (а капітулювати Росія, звичайно, не готова), то ти маєш докинути більше своїх ресурсів. І росіяни будуть робити зараз саме це -  швидко шукатимуть способи, як ще можуть натиснути на нас, щоб певною мірою компенсувати появу в ЗСУ американської зброї та боєприпасів.

Ще одна, абсолютно окрема історія - найближчі кілька тижнів. Поки допомога буде доїжджати, доставлятися до фронту, до ППО. Думаю, що саме у цей час, поки ми чекатимемо, росіяни спробують витиснути максимум.

Вони розуміють, що потім, можливо, доведеться, як мінімум, зупинити свій наступ. І тому вони намагатимуться зараз захопити якомога більше територій. Зокрема я б очікував дуже жорсткої битви за Часів Яр. Вона, власне, вже триває, але, думаю, зараз ворог значно посилить тиск, можливо, навіть перекине резерви з інших напрямків. Росіяни розуміють, що в них зараз, доки не доїхало до наших захисників достатньо снарядів, - останній шанс взяти Часів Яр.

Але також треба розуміти, що якщо ворог зможе взяти під контроль Часів Яр, то під великою загрозою буде агломерація міст, зокрема Костянтинівка, Краматорськ, Слов’янськ. Тоді ці міста, як мінімум, можуть стати зоною бойових дій, як максимум, - можуть опинитися під загрозою окупації. Тобто, поки допомога США до нас не доїхала, росіяни спробують здійснити такий стратегічний прорив.

Але якщо побачать, що там "зламають зуби", то, швидше за все, намагатимуться показати успіх на, так би мовити, поставдіївському напрямку. Стратегічно на тому напрямку це їм надає набагато менше, але хоча б на мапі можна показати якийсь успіх.

Ну, і звичайно, оскільки, серед іншого, допомога їде для наших ППО, поки ракети ще везуть, росіяни спробують "винести" нам все, що тільки зможуть і встигнуть. Завдавати удари росіяни будуть не лише по прикордонних містах, яким, звісно, варто приготуватись до бомбардувань, а по всій території країни.

Власне, ворог намагатиметься перешкодити доставці допомоги, завдаватиме удари по логістичних вузлах, зокрема на заході нашої країни. Тобто, намагатимуться цими ударами якщо не перекрити, то максимально ускладнити доставку, щоб допомога доїхала не вся, чи доїхала пізніше.

Це те, до чого треба бути готовими. Ворог посилить удари і на фронті, і  в тилу. Але це вже така собі агонія. РФ бачить, що допомога вже йде, і розуміє, що вона багато чого змінить. Тому наразі намагатиметься "відкусити" якомога більше, і завдати якомога дошкульніших ударів.

Євген Дикий, військовий аналітик, ветеран АТО

Источник материала
Поделиться сюжетом