Безпрецедентна знахідка метеорита кидає виклик астрофізичним моделям
Безпрецедентна знахідка метеорита кидає виклик астрофізичним моделям

Безпрецедентна знахідка метеорита кидає виклик астрофізичним моделям

Вчені виявили частинку метеорита з безпрецедентним ізотопним співвідношенням магнію, що вказує на її походження від наднової, що спалює водень. Дослідження виявили рідкісну частинку пилу, яка потрапила в стародавній позаземний метеорит, утворений іншою зіркою, ніж наше Сонце. Відкриття було зроблено провідним автором дослідження доктором Ніколь Невілл та її колегами під час її аспірантури в Університеті Кертіна, який зараз працює в Інституті місячних і планетних наук у співпраці з Космічним центром Джонсона NASA.

Метеорити та досонячні зерна

Метеорити в основному складаються з матеріалу, який утворився в нашій Сонячній системі, а також можуть містити крихітні частинки, які походять від зірок, які народилися задовго до нашого Сонця. Підказки того, що ці частинки, відомі як досонячні зерна, є реліктами інших зірок, можна знайти шляхом аналізу різних типів елементів всередині них.

Інноваційні аналітичні методи

Доктор Невілл використав техніку під назвою томографія атомного зонда, щоб проаналізувати частинку та реконструювати хімію в атомному масштабі, отримавши доступ до прихованої інформації.

«Ці частинки схожі на небесні капсули часу, що забезпечують моментальний знімок життя їх батьківської зірки», — сказав доктор Невілл. «Матеріали, створені в нашій сонячній системі, мають передбачувані співвідношення ізотопів — варіантів елементів з різною кількістю нейтронів. Частинка, яку ми проаналізували, має співвідношення ізотопів магнію, яке відрізняється від усього в нашій Сонячній системі.

«Результати були буквально зашкалюють. Найбільш екстремальне ізотопне співвідношення магнію з попередніх досліджень досонячних зерен було приблизно 1200. Зерно в нашому дослідженні має цінність 3025, що є найвищим з коли-небудь виявлених. «Це винятково високе ізотопне співвідношення можна пояснити лише утворенням нещодавно відкритого типу зірки – наднової, що спалює водень».

Прориви в астрофізиці

Співавтор доктор Девід Саксі з Центру Джона де Летера в Кертіні сказав, що дослідження відкриває нові шляхи для нашого розуміння Всесвіту, розсуваючи межі як аналітичних методів, так і астрофізичних моделей.

«Атомний зонд дав нам цілий рівень деталізації, до якого ми не мали доступу в попередніх дослідженнях», — сказав доктор Саксі. 

«Наднова, що спалює водень, — це тип зірки, який був відкритий лише нещодавно, приблизно в той самий час, коли ми аналізували крихітну частинку пилу. Використання атомного зонда в цьому дослідженні дає новий рівень деталізації, допомагаючи нам зрозуміти, як утворилися ці зірки».

Пов’язок результатів лабораторії з космічними явищами

Співавтор, професор Філ Бленд зі Школи Землі та планетарних наук Кертіна, сказав, що нові відкриття в результаті вивчення рідкісних частинок у метеоритах дозволяють нам отримати уявлення про космічні події за межами нашої Сонячної системи.

«Це просто неймовірна можливість пов’язати вимірювання в атомному масштабі в лабораторії з нещодавно відкритим типом зірки».

Источник материала
Поделиться сюжетом