Як-52 збив російський дрон "Орлан-10": зʼявилося відео з кабіни льотчика
Як-52 збив російський дрон "Орлан-10": зʼявилося відео з кабіни льотчика

Як-52 збив російський дрон "Орлан-10": зʼявилося відео з кабіни льотчика

Залучення легкомоторного двомісного літака може стати ефективним проти російських розвідувальних дронів, зазначає один з українських військових.

27 квітня українські військові на літаку Як-52 збили в повітрі російський розвідувальний безпілотник "Орлан-10" в Одеській області. Тепер в мережі показали, як виглядало перехоплення з кабіни Як-52. Відповідне відео опублікував український військовий і фахівець з РЕБ Сергій "Флеш" Бескрестнов у власному телеграм-каналі.

Українські військові долучили до перехоплення "Орлана-10" радянський навчально-тренувальний літак Як-52. На кадрах помітно підбитий дрон, який летів на парашуті. Вони знімалися з позиції першого пілота. Після збиття в Силах оборони півдня України відзвітували про перехоплення двох дронів: "Орлан-10" і БПЛА Zala. Обидва вироби є дронами розвідувального типу.

Чому залучати легкомоторні літаки по типу Як-52 для оборони від російських дронів може бути ефективним рішенням

Один з українських військових (імʼя бійця з міркувань безпеки не вказуємо) на своїй сторінці в Фейсбук пояснив, чому застосовувати легкі літаки проти дронів може бути ефективним. Україна має велику територію, тому всюди поставити розрахунок ПЗРК або мобільну вогневу групу неможливо. До того ж у ЗСУ немає достатньої кількості ЗРК. Виходом могли б стати легкі двомісні літаки.

Допис про боротьбу з дронами
Фото: скріншот

"На мою думку непоганим засобом боротьби з "Шахедами" могли б стати двомісні літаки з двома дизельними двигунами на кшталт Даймондів ДА42, які до війни закупила Прикордонна Служба. Такі б літаки в тилу не наражалися б на небезпеку зустрічі з російськими винищувачами чи ЗРК могли б годинами патрулювати Львівську чи Вінницьку області, отримувати зовнішню цілевказівку від наземних РЛС, вести пошук та наводиться на "Шахеди" за допомогою бортового тепловізора і розстрілювати їх з кулеметів. Коштують такі літаки копійки, палива використовують мало, ресурс у них велетенський порівняно з реактивними винищувачами, а літати на них набагато простіше", — писав він ще у жовтні 2022 року.

Нагадаємо, 27 квітня дрони СБУ вивели з ладу НПЗ під Краснодаром.

Також в ЗСУ показали збитий російський "Орлан-10". В ньому застосовують баклажку замість бака.

Теги по теме
Вооруженные силы Украины
Источник материала
Поделиться сюжетом