ХАМАС заявив, що отримав відповідь Ізраїлю на свою пропозицію щодо припинення вогню
ХАМАС заявив, що отримав відповідь Ізраїлю на свою пропозицію щодо припинення вогню

ХАМАС заявив, що отримав відповідь Ізраїлю на свою пропозицію щодо припинення вогню

ХАМАС заявив, що отримав відповідь Ізраїлю на свою пропозицію щодо припинення вогню

Переговори залишаються в глухому куті.

ХАМАС заявив, що в суботу, 27 квітня, отримав офіційну відповідь Ізраїлю на свою останню пропозицію про припинення вогню і вивчить її перед тим, як надати власну відповідь. Про це повідомляє Reuters.

"ХАМАС отримав сьогодні офіційну відповідь сіоністської окупації на пропозицію, представлену єгипетським і катарським посередникам 13 квітня", - сказав представник угруповання Халіль аль-Хайях, який зараз перебуває в Катарі.

Після більш ніж шести місяців війни з Ізраїлем у Секторі Гази переговори залишаються в глухому куті.

У п'ятницю, 26 квітня, єгипетська делегація відвідала Ізраїль для переговорів з офіційними особами, шукаючи спосіб відновити діалог з метою припинення війни та повернення заручників, утримуваних бойовиками.

Чиновник, який говорив на умовах анонімності, розповів Reuters, що Ізраїль не має нових пропозицій, хоча він готовий розглянути можливість обмеженого перемир'я, за умовами якого ХАМАС звільнить 33 заручників, замість 40, як обговорювалося раніше.

У четвер, 25 квітня Сполучені Штати й 17 інших країн звернулися до ХАМАС із закликом звільнити всіх заручників як шлях до припинення кризи.

Бойовики пообіцяли не піддаватися міжнародному тиску, але в заяві, опублікованій у п'ятницю, угруповання повідомило про відкритість до будь-яких ідей або пропозицій, які враховують потреби та права палестинців.

Однак ХАМАС залишився при своїх ключових вимогах, які Ізраїль відкинув, і розкритикував спільну заяву США та інших країн за те, що в ній не міститься заклик до постійного припинення вогню і виведення ізраїльських військ з Сектору Гази.

Радник Білого дому з питань національної безпеки Джейк Салліван заявив у п'ятницю, що бачить новий імпульс у переговорах про припинення війни та повернення заручників.

За даними ЗМІ, в п'ятницю Ізраїль повідомив єгипетським посередникам, що готовий дати переговорам про звільнення заручників "останній шанс" досягти угоди з ХАМАС, перш ніж продовжувати наступ на Рафах — притулок для близько мільйона палестинців, які втекли подалі від бойових дій північ Гази на початку війни.

Нещодавно деякі представники ХАМАС сигналізували про те, що угруповання може відмовитися від збройної боротьби проти Ізраїлю, якщо буде створено незалежну палестинську державу в межах територій, контроль над якими Ізраїль отримав у 1967 році. Дехто розкритикував такі сигнали з боку угруповання як піар-хід. 

Водночас ХАМАС не оприлюднював офіційної заяви з викладенням готовності до “поступок”, про які говорили його офіційні представники, і неясно, чи коментарі, зроблені представниками угруповання за кордоном, відображають думки військового крила бойовиків на місцях у Секторі Гази.

Источник материала
Поделиться сюжетом