Науседа підтримав прагнення Дуди розмістити на території Польщі ядерну зброю від США
Науседа підтримав прагнення Дуди розмістити на території Польщі ядерну зброю від США

Науседа підтримав прагнення Дуди розмістити на території Польщі ядерну зброю від США

Президент Литви Гітанас Науседа підтримав свого польського колегу Анджея Дуду, який заявив про готовність Варшави розмістити в країні ядерну зброю НАТО. Лідер Литви упевнений, що йдеться про захід безпеки, а не загострення стосунків з Росією. І вважає, що Альянс мав би дослухатись до ідеї Дуди й розмістити ядерку неподалік польсько-російського кордону - це б дало змогу стримувати агресію у всьому Балтійському регіоні.

Про це президент Литви заявив на спільній з Дудою пресконференції, повідомляє Delfi. За словами Науседи, в разі ухвалення НАТО рішення про розміщення ядерної зброї в Польщі, це сприятиме системі стримування та відповідатиме очікуванням європейської безпеки.

"Ідея розміщення ядерної зброї – це не розпалювання війни, не загроза для Росії, а ще один елемент системи стримування, який представляв би собою значний стримуючий фактор та силу", – сказав він.

Науседа проінформував, що вони з Дудою обговорювали, якими можуть бути наслідки розміщення ядерної зброї в Польщі. А Дуда додав, що можливість розміщення ядерної зброї в Польщі обговорювалася й раніше, але агресія Росії зробила цю дискусію як ніколи актуальною.  

"Росія порушує міжнародні угоди, міжнародні договори щодо ядерної зброї. Що б РФ не говорила – що ця програма є загрозою для них – все навпаки. Це пропаганда з їхнього боку, тому що це адекватна відповідь, тому що ми розуміємо і вважаємо, що вся територія НАТО повинна бути захищена адекватно й належним чином", – сказав Дуда. 

На конференції йшлося про те, що останнім часом відбулися негативні події в Білорусі - російський диктатор Путін збільшив тут присутність військової сили. Така ж ситуація зараз і в Калінінградській області РФ, а це - фактично кордон з Польщею і Литвою. 

Источник материала
Поделиться сюжетом
Упоминаемые персоны