Нічний масований удар Росії: Ракети з Ту-95МС та “кинджали” були спрямовані на Стрий біля Львова та Дніпро
Нічний масований удар Росії: Ракети з Ту-95МС та “кинджали” були спрямовані на Стрий біля Львова та Дніпро

Нічний масований удар Росії: Ракети з Ту-95МС та “кинджали” були спрямовані на Стрий біля Львова та Дніпро

У період з 26 на 27 квітня Росія здійснила несподіваний комбінований ракетний удар на територію України, спрямований на міста Дніпро та Львів. Початково, ще до півночі, російські сили вдарили крилатими ракетами з південного напрямку та застосували “кинджали” з літаків Міг-31. Після 4:30 ранку, атака була підсилена крилатими ракетами з бомбардувальників Ту-95МС, а також знову використано “кинджали”.

Опівночі крилаті ракети та “кинджали” пролетіли через центр України та змінили напрямок на захід. Місцеві джерела повідомили про вибухи на території Івано-Франківської області, а ракети можливо дісталися також до Житомирської, Хмельницької і Тернопільської областей.

Перші ракети з Ту-95МС влетіли в Україну близько 4 години ранку, проклавши дивну траєкторію через Київщину до Житомира, а звідти – на південь.

Інші ракети вийшли з моря та направилися до Дніпра, Павлограда та Кривого Рогу; також було зафіксовано ракетний удар у напрямку Дніпра, здійснений ракетами, які пролетіли через Харківщину. Декілька хвиль ракет пролетіли над Дніпропетровщиною з боку окупованого Криму.

Окрема група крилатих ракет ввійшла в Україну через Сумщину та продовжила свій шлях через Київщину на захід до Львівщини. Орієнтовно о 5:30 ранку були почуті вибухи у Львові. За повідомленням влади, ракети різних типів ударили по Стрию – в цьому районі, за словами представників влади, було особливо небезпечно.

Цієї весни Росія вже неодноразово обстрілювала Стрий, зосереджуючи увагу на підземних газових сховищах.

Близько півночі Росія знову атакувала Харків балістичними ракетами. За інформацією місцевих чиновників, ракети впали неподалік від медичного закладу. “На даний момент немає повідомлень про постраждалих – в медичному закладі були пошкоджені вікна. Але це лише початкова інформація”, – зауважив мер у своєму повідомленні.

Масштабна ракетна атака Росії на Україну завершилася о 6 годині ранку.

У весняній кампанії 2024 року Росія розпочала новий етап дестабілізації української енергетики, знищивши щонайменше три теплоелектростанції поблизу Харкова, Бурштина та Києва. Також було значно пошкоджено низку гідроелектростанцій, зокрема в Запоріжжі та Каневі.

Ця атака Росії була спрямована на руйнування маневрової генерації, яка б допомагала витримувати пікові навантаження мережі.

Офіційні джерела повідомили про значні руйнування в енергетичній сфері, і у багатьох областях було необхідно встановлювати графіки вимкнення електроенергії. Ситуація в Харкові стала критичною.

21 березня після місячної паузи Росія знову вдарила, на цей раз обравши Київ. У столиці та околицях отримали поранення 17 людей, але ракети були збиті.

В Києві та його околицях були руйнування житлових будівель, дитячих садків та промислових об’єктів. 22 березня Росія здійснила найбільш масштабну атаку на українську енергетику за весь період війни. Були порушені і пошкоджені енергетичні об’єкти по всій країні. Легендарна ДніпроГЕС у Запоріжжі також потрапила під удар, а Харків опинився без електропостачання та своєї теплоелектростанції.

Процес відновлення електропостачання триває й досі.

Аварійні відключення електроенергії сталися в семи областях півдня та сходу країни. У Хмельницькому загинули троє людей, а в Запоріжжі – двоє.

Ракети також завдали шкоди енергетичним об’єктам на Львівщині та знищили Бурштинську теплоелектростанцію на Франківщині.

Загалом, Росія здійснила понад 60 ударів “шахедами” та майже 90 ракетами різних типів, включаючи аеробалістичні “кинджали”.

24 березня Росія випустила ще один комбінований ракетний удар на територію України.

Деякі ракети були спрямовані на Київ, інші досягли Львівщини, де вразили енергетичні об’єкти. Навіть одна ракета пролетіла на 39 секунд до Польщі.

Більшість ракет приземлилися біля підземних газових сховищ поблизу Стрия. Туди ж о 9 ранку того ж дня були випущені дві ракети “Кинджал”. Інформації про потерпілих під час цієї атаки не надходило, але завдані руйнування були значними.

25 березня вранці Росія знову атакувала Київ ракетами “Циркон”, обидві були збиті, проте в місті були зафіксовані пошкодження академії мистецтв. На щастя, обійшлося без жертв.

29 березня Росія знову влаштувала масований удар по Україні крилатими ракетами, “шахедами” та “кинджалами”. Цього разу були пошкоджені енергетичні об’єкти в низці областей центру та заходу України, в результаті чого почалася проблема з електропостачанням у шести областях.

Між іншим, були атаковані Канівська та Дністровська ГЕС. Інформація про потерпілих не надходила, але були зареєстровані поранення.

Під час масованої атаки 29 березня, що тривала протягом усієї ночі, російські сили випустили 99 ракет різних типів та дронів по об’єктах енергетики України. З цих 58 “шахедів” і 26 ракет були збиті.

31 березня масована ракетна атака більшістю прийшлася на захід України. Знову було вдарено поблизу Стрия по енергетичних об’єктах, які були атаковані й у попередні дні. В результаті цього загинули дві людини.

Зазначено, що Росія атакувала газові сховища поблизу Стрия “кинджалами”, які здатні збивати тільки системи PATRIOT.

На початку квітня Росія знову атакувала Харків та Запоріжжя балістичними ракетами та “шахедами”, внаслідок чого загинуло по чотири людини в обох містах. Шостого квітня відбувся ще один удар Росії по всіх регіонах України, в результаті чого у Харкові загинуло сім людей.

У ніч на 11 квітня Росія нанесла ще один серйозний удар по енергетичній інфраструктурі. Тоді було використано “шахеди”, крилаті ракети з літаків Ту-95МС, “кинджали” з МіГ-31К та керовані авіаракети з Су-34. Внаслідок цих атак по Миколаєву загинули щонайменше дві людини. На Київщині була зруйнована Трипільська ТЕС, найпотужніша електростанція, що забезпечувала електроенергією кілька сусідніх областей.

На Львівщині ракети та дрони знову вдарили по газорозподільній інфраструктурі та підземним сховищам біля Стрия, а також зачепили електропідстанцію у Червоноградському районі.

17 квітня Чернігів отримав удар тремя ракетами, внаслідок чого загинули сімнадцятьох людей. А 19 квітня російські сили атакували залізничний вокзал Дніпра та енергетичні об’єкти області, в результаті чого загинуло вісім людей.

25 квітня уночі була запущена ракета “Іскандер” по Смілі на Черкащині, що призвело до пошкодження понад 40 будинків і залізничного об’єкту.

Попередньо взимку Росія завдала масових комбінованих ракетних ударів, проте з 15 лютого зробила паузу в масових обстрілах, продовжуючи точкові атаки по різних містах сходу та півдня України. Однак навесні Росія нанесла значно більшу шкоду енергетичній інфраструктурі, ніж це робилося взимку.

Теги по теме
Россия Днепр
Источник материала
Поделиться сюжетом