Посол ЄС сподівається, що переговори про вступ України в ЄС почнуться у червні
Посол ЄС сподівається, що переговори про вступ України в ЄС почнуться у червні

Посол ЄС сподівається, що переговори про вступ України в ЄС почнуться у червні

Посол Європейського Союзу в Україні Катаріна Матернова висловила сподівання, що наприкінці червня розпочнуться переговори з Україною та Молдовою щодо вступу до ЄЄ.

Про це посол ЄС заявила в інтерв'ю Українському радіо, передала Укрінформ.

«Основним фактором, який впливає на будь-яку стадію процесу вступу, є необхідність одностайності серед країн-членів. Саме це було передбачено договорами, якими був заснований Європейський Союз, і саме через цей процес довелося пройти всім країнам, які вступили пізніше, як-от моя країна (Словаччина - ред.). Одностайність має бути, це те, на що я завжди звертаю увагу своїх українських колег: якими б незначними не здавалися інтереси окремих країн-членів, вони мають значення.

З огляду на це, я дуже сподіваюся, що наприкінці червня ми розпочнемо переговори з Україною та Молдовою», - сказала Матернова.

При цьому посол ЄС відзначила, що політичний сигнал було надіслано ще в грудні минулого року.

На запитання, чи є сьогодні чинники, які можуть завадити вступу України до Євросоюзу, і які реформи маємо завершити протягом найближчих тижнів, Матернова зауважила, що Україна перебуває «на правильному шляху, вона готова до переговорів».

«Проте це не означає, що не залишилося реформ, які потрібно продовжувати. Очевидно, що вони потрібні, але їх можна буде продовжувати протягом переговорів про вступ. Тому я не можу гарантувати, але можу сказати, що дуже сподіваюся, що переговори розпочнуться в червні», - додала посол ЄС в Україні.

З огляду на те, що з 1 липня 2024 і до кінця року в Раді Євросоюзу головуватиме Угорщина, чия позиція щодо України відома, Матернова висловила сподівання, що головування Угорщини не відіб'ється негативно на темпах переговорів.

«Головування в Раді Європейського Союзу — це те, що закріплено в базовому акті Європейського Союзу з самого початку. Під час чергового шестимісячного головування країна, яка головує, повинна відігравати роль чесного медіатора. Іншими словами, це не той випадок, коли ви просуваєте свої урядові чи національні пріоритети. Ви повинні головувати на засіданнях, але сприяти досягненню консенсусу між іншими. Я не очікую відхилень від стандарту, тому що система налаштована так, що вона не допускає великих ексцесів у цьому питанні. Країна має бути чесним посередником, інакше їй буде дуже важко проводити зустрічі, на яких їй доведеться головувати», - сказала політик.

Як повідомляв Укрінформ, віцепрем’єрка з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина заявила, що Україна вже ухвалила всі прості рішення щодо створення необхідних для початку перемовин з ЄС державних інституцій, тепер треба визначити стратегію утвердження верховенства права в державі, щоб такі інституції були ефективними і розвивалися.

Теги по теме
Евросоюз
Источник материала
Поделиться сюжетом