Прокляття фараонів: чи веде відкриття гробниці до неминучої смерті
Прокляття фараонів: чи веде відкриття гробниці до неминучої смерті

Прокляття фараонів: чи веде відкриття гробниці до неминучої смерті

Прокляття фараонів: чи веде відкриття гробниці до неминучої смерті

Відкриття гробниці Тутанхамона породило багато чуток.

Відкриття гробниці Тутанхамона стало однією з найбільших знахідок ХХ століття. Але воно також дало основу появи безлічі міфів і псевдоархеологічних теорій. Так, одним із найвідоміших міфів, пов'язаних із відкриттям, стало «Прокляття фараонів». Він з'явився після того, як лорд Карнарвон, який спонсорував експедицію з пошуків фараона, помер лише через кілька місяців після входу в гробницю, повідомляє IFLScience.

Незважаючи на те, що смерть лорда Карнаврвона справді трапилася дуже близько до виявлення гробниці Тутанхамона, інших факторів, які б дозволяли їх пов'язати, немає. Керівник експедиції Говард Картер, наприклад, прожив ще 17 років після того, як увійшов до гробниці Короля-хлопчика.

А Карнарвон страждав на серйозні інфекції протягом довгих років після того, як отримав серйозну травму в автокатастрофі 1903 року. Він помер від інфекції крові, яка переноситься комарами, в 1923 році.

Але лорд могло переслідувати «прокляття», викликане його діловими операціями. Щоб профінансувати експедицію з пошуків гробниці Тутанхамона, він продав права на всю інформацію про гробницю лондонської Times. Це фактично надало газеті монополію на всі факти, пов'язані із похованням.

Після того, як увесь світ був у захваті від історії виявлення гробниці, опублікованої в Times, інші газети також хотіли отримати інформацію, але їм доводилося вдаватися до вигадки. Після того, як Карнаврвон помер, журналісти всього світу друкували спекулятивні історії про те, що стало причиною його смерті.

Девід Сільверман, куратор виставки Тутанхамона в Пенсільванському музеї, 1987 року писав, що багато репортерів на той час навмисно неправильно витлумачили написи, знайдені на гробниці, щоб натякнути на існування прокляття. В одному із ЗМІ, наприклад, стверджувалося, що уривок говорив: «Я уб'ю всіх, хто переступить цей поріг і потрапить у священні володіння царственного короля, який живе вічно». Але насправді такого повідомлення так і не знайшли.

Інший репортер вирізав фрагмент Книги Мертвих, який було вигравіровано на гробниці, і помилково переклав його як «Тих, хто увійде до цієї священної гробниці, незабаром відвідають крила смерті».

Хоча поряд із тілом Тутанхамона не було знайдено жодних проклять, вони зустрічалися в інших гробницях. Так, одне з них попереджало, що "ті, хто зламає цю гробницю, зустрінуть смерть від хвороби, яку не зможе діагностувати жоден лікар", хоча неясно, на чиїй могилі була написана ця загроза.

Варто зазначити, що прокляття писалися лише в гробницях рядових єгиптян. Особи королівської крові були захищені серією заклинань, відомих як «Тексти пірамід».

Але, незважаючи на відсутність справжніх «проклять фараонів», спроби знайти докази того, що вхід до гробниці стародавнього правителя Єгипту супроводжувався смертоносною загрозою, робилися неодноразово.

В одній із статей, яку один філософ науки назвав «спробою інституціоналізувати лженауку», навіть висловлювалося припущення, що єгиптяни ховали ядерні відходи у «сховищах» під деякими гробницями. А це нібито призводило до смертельних наслідків для археологів.

Але є інші теорії. Так, деякі дослідження показали, що стародавні гробниці можуть містити потенційно шкідливі гриби, плісняву або інші мікроби, які можуть негативно впливати на вчених, які їх вдихають. Але доказів того, що колись хтось із єгиптолога страждав від такого захворювання, немає.

Нагадаємо, минулого року команда вчених з Австралії, Італії та Бразилії відтворила зовнішній вигляд Тутанхамона. Це вдалося зробити за допомогою цифрової моделі черепа мумії хлопчика-царя.

Источник материала
Поделиться сюжетом