Путін мріє про проведення «СВО» в Центральній і Східній Європі - глава МЗС Чехії
Путін мріє про проведення «СВО» в Центральній і Східній Європі - глава МЗС Чехії

Путін мріє про проведення «СВО» в Центральній і Східній Європі - глава МЗС Чехії

Думати, що Путін зупиниться на Україні в своїх імперських мріях, було б щонайменше наївно, отже війна в Україні – це також боротьба європейців за їх мирне майбутнє.

Про це заявив міністр закордонних справ Чехії Ян Ліпавський під час виступу в Університеті Людовіка у рамках двостороннього візиту до Угорщини, передає Укрінформ.

«Наївно думати, що якби Росія перемогла в Україні, її танки зупинилися б біля наших кордонів. Мета Москви – не тільки знищити Україну та асимілювати її своїм жорстоким мисленням як суто російську територію. Йдеться про підрив нашої частини Європи. Він хоче знову викрасти Захід у свій світ тиранії та безладу, традицій і поведінки… Поразка України принесе переможцю нові ресурси та відкриє ворота для інших «спеціальних військових операцій» у Центральній та Східній Європі», - заявив чеський дипломат.

Він зауважив, що на кону майбутнє Європи. «Якщо ми дозволимо Росії знищити Україну, якщо її агресія залишиться безкарною, інші хижаки по всьому світу підуть цим прикладом», - заявив Ліпавський.

Україна, підкреслив він, бореться за своє виживання. Однак вона також бореться від імені європейських народів.

Глава МЗС нагадав, що сьогодні в Україні людей вбивають ті самі танки, свідками яких були батьки та діди нинішнього покоління на вулицях Будапешта та Праги.

«Обстановка змінюється, а імперська жорстокість Росії продовжується. Як і в 1956, 1968 чи 1981 роках, правителі Росії вірять, що вони єдині, хто вирішує долю націй у межах їхньої досяжності. Як і раніше, Москва знає лише один спосіб боротьби з тими, хто їй протистоїть, – розгромити їх», - сказав очільник чеського зовнішньополітичного відомства.

Він зазначив, що російські імперські амбіції не мають меж, якщо їх не встановити і нагадав слова колишнього президента ЧР Вацлава Гавела, який якось сказав: «Проблема Росії протягом багатьох століть полягає в тому, що Росія точно не знає, де вона починається і де закінчується». Якби їй дозволили, Росія без вагань взялася б за території колишнього «Східного блоку».

Ліпавський зазначив, що через два роки російської агресії конфлікт в Україні переріс у війну на виснаження.

«Це вирішальний момент! Ми повинні залишатися зосередженими на оборонних потребах України та посилювати тиск на Росію та її союзників через санкції. Ми повинні продовжувати вести активну та розумну багатосторонню дипломатію», - сказав він, зауваживши, що Угорщина готується до свого другого головування в Раді Європейського Союзу, він підкреслив, що центральним буде питання ставлення до агресії Росії проти Заходу.

«Я вважаю, що наші дві країни відіграють особливу роль у цій боротьбі. Ми ті, хто втекли з в’язниці, яку для нас і навколо нас побудувала Москва після Другої світової війни. Ми знаємо, як це жити в тій тюрмі. Ми не хочемо жити в ньому знову. Треба продовжувати нагадувати тим, хто дивився на цю в'язницю ззовні, яке це жахливе місце. І що не можна дозволити Москві будувати його знову і втягувати туди інших проти їхньої волі», - підсумував Ліпавський.

Напередодні він провів переговори з угорським колегою Петером Сіярто.

Як повідомлялося, чеський уряд і президент виступили з ініціативою пошуку для України боєприпасів у третіх країнах за гроші ЄС. Прага заявляла, що знайшла завдяки своїм контактам 800 тисяч одиниць, опісля згадувалось про понад мільйон; 500 тисяч з них уже придбані.

Теги по теме
война Владимир Путин Чехия
Источник материала
Поделиться сюжетом