Розумні альтернативи: творці «Байрактарів» створили крилату ракету з ШІ для запуску з пікапа
Розумні альтернативи: творці «Байрактарів» створили крилату ракету з ШІ для запуску з пікапа

Розумні альтернативи: творці «Байрактарів» створили крилату ракету з ШІ для запуску з пікапа

Добре знана в Україні турецька компанія Baykar провела випробування нової крилатої ракети Kemankes 2 Mini Smart зі штучним інтелектом.

Про це в соціальній мережі X заявив СЕО компанії Сельчук Байрактар, повідомляє АрміяInform.

Ракету розігнали за допомогою легкового автомобіля. Як платформу для тестового запуску розробники застосували позашляховик, на якому були встановлені спеціальні кріплення для установки ракети, повідомляє державний турецький портал Anadolu.

Після розгону до швидкості Kemankes 2 злетіла в повітря. Крилата мініракета може перебувати в повітрі близько 1 години, ефективна проти різних цілей у тилу ворога, швидко переміщаючись завдяки реактивному двигуну.

Дальність польоту Kemankes 2 становить понад 200 кілометрів, а висока точність дозволяє знищувати цілі навіть у складних погодних умовах, розпізнаючи їх завдяки оптичній системі наведення, що підтримується штучним інтелектом.

За попередніми даними, довжина ракети становить 1,73 метра, максимальна вага — 30 кг, з яких 6 кг — бойова частина. Kemankes 2 Mini Smart може розвивати швидкість до 720 км/год та підійматися на висоту понад 5 кілометрів.

Kemankes 2 Mini Smart здатна здійснювати політ в автономному режимі за допомогою системи автопілота, а система наведення оснащена штучним інтелектом, здатним уражати цілі в автоматичному або ручному режимі за наявності зв’язку.

«Розумна» ракета надаватиме підтримку користувачеві у питанні відстеження даних, моментально передаючи всі отримані дані та зображення на наземну станцію управління. Завдяки своїй технології захисту боєприпас стійкий до різних електронних перешкод, що підвищує загальну ефективність застосування цього озброєння.

«Економічні розумні крилаті мініракети, що підтримуються ШІ, є новою революційною областю для нашої оборонної промисловості», — написав у соціальній мережі гендиректор компанії Baykar Халук Байрактар.

За його словами, відколи 2003 року компанія розпочала реалізацію проєктів з розробки БПЛА, 83 відсотків річного доходу становить експорт. За даними Асамблеї експортерів Туреччини, у 2021 та 2022 роках Baykar став лідером в оборонно-космічному секторі в Туреччині.

Торік експорт Baykar становив 1,8 млрд доларів. 97,5% підписаних контрактів Baykar, найбільшого у світі експортера БПЛА, засновані на експорті.

Як повідомляла АрміяInform, рамкова угода між урядами України та Туреччини про співпрацю у сфері високих технологій, авіаційній та космічній галузях, яка була підписана 3 лютого 2022 року, передбачала будівництво заводу та центру для обслуговування ремонту і модернізації БПЛА Bayraktar в Україні.

Источник материала
Поделиться сюжетом