Скільки грошей заробили "Динамо" та "Шахтар" на продажі вихованців до топліг Європи
Скільки грошей заробили "Динамо" та "Шахтар" на продажі вихованців до топліг Європи

Скільки грошей заробили "Динамо" та "Шахтар" на продажі вихованців до топліг Європи

Свої футболісти, які проходять шлях від академії до першої команди - завжди особливі. На їх зростання покладено чимало сил і ресурсів, тому кожен їх успіх і перехід до іншого клубу - є певним моментом визнання. А якщо за такого гравця починають боротися європейські гранди - це привід пишатися для всіх у клубі. Сьогодні ми згадаємо таких виконавців і порівняємо, із якими топовими командами наші клуби йдуть на одному рівні, а кого перевершили за продажами вихованців.

Стабільність у прогресі від "Динамо"

Цей параметр щорічно досліджує група аналітиків CIES: мета - вивчити продажі вихованців, які у віці від 16 до 21 провели хоча б три сезони за рідний клуб. Тобто, найбільше розкрилися у домашній команді в головному віці запалювання.

CIES наводить дані, що за останні 10 років "Динамо" продало десятьох вихованців у різні клуби. Загальна сума виторгу за них склала 82 мільйони євро. Найбільший приріст зацікавленості у київських гравцях стався не так давно - зростання цифр на 65% за ці 5 років. Це період, коли столичний клуб розпродав свої найкращі активи. Не всі за дійсно заслужену ціну, але ви дуже чітко побачите тенденцію трансферної активності до найкращих ліг Європи. Залишимо для аналізу тільки прямі трансфери, без оренд.

Найяскравішим і за сумісництвом найдорожчим прикладом стане, звісно, Ярмоленко. Переходу до європейських грандів йому довелося почекати, але все ж він стався - і влітку 2017-го Андрій поповнив склад дортмундської "Боруссії". 27-річному нападнику тоді не вдалося зачепитися за постійні виступи і за рік він пішов до "Вест Гема". Але той перший трансфер 27-річного Ярмоли до німців за 25 мільйонів євро і досі лишається найкоштовнішим для "Динамо". При чому, і серед вихованців, і взагалі в історії. Звісно, інфляція значно збільшить номінальну вартість Шевченка та його переїзду в "Мілан" за 24 мільйони, але це дещо інше.

Цілий десант просто зараз грає в Англії: і в еліті, і в лігах нижче. Про Чемпіоншип трохи далі, а зараз про АПЛ. Одразу за Ярмолою - Миколенко та Забарний. Обидва - одні з кращих захисників динамівської школи, обидва були оцінені у понад два десятки мільйонів. І зараз вони не тільки незамінні для "Евертона" та "Борнмута", українці ще й основа захисту національної збірної. В інших лігах вищого класу теж були переходи - і вони досить неспівставні. До "Гента" вже так давно пішов Яремчук, що іноді здається, що це було минулого сторіччя. Роману не так сильно щастить, хоча вже в новому клубі в Іспанії йому вдається інколи забивати. До Ла Ліги в "Жирону" проклав шлях і Циганков - головний фланговий гравець каталонців і одна з рушійних сил їх нападу.

Є тут і внутрішній трансфер. Перехід до "Зорі" Русина поклав початок його скитанням українськими клубами, зараз Назарій дійшов до "Сандерленда". Той відхід за 250 тисяч євро є найдешевшим щодо власних вихованців для "Динамо". В один момент футболіст став непотрібним луганцям, а після переходу в Чемпіоншип досі не може зібратися. Перспективного колись гравця з’їли травми та недостатній клас, аби мати більше довіри від тренерів у кількох клубах. До речі, про "Сандерленд". Туди ж минулого року перебрався і Сидорчук. Це такий собі приклад менеджменту щодо футболіста, якому на момент продажу вже було 32 - один із найбільш вікових перших трансферів в історії не тільки України, а й мабуть Європи. Поруч ще Шабанов - свого часу його продали до Угорщини, але зараз Артем повернувся в УПЛ і грає за "Полісся".

Шалений підйом "Шахтаря"

Стосовно "Шахтаря" CIES дає такі цифри: продано дев’ять власних вихованців на 130 мільйонів євро. Що цікаво, 99% цієї цифри прийшли за останні 5 років. Там були дуже коштовні продажі Фернандіньо, Мхітаряна, Фреда, але саме на українцях, вихованих у своїй академії, гірники заробляли після 2019-го. Проблема схожа із динамівцями - оцінка вартості далека від реально сплаченої суми.

Найкоштовніший трансфер ви згадаєте без особливих складнощів. Основне зростання цього гравця пройшло саме у складі "Шахтаря". Так, це Мудрик - своїм переходом до "Челсі" він не тільки поповнив когорту українців в Англії, а й надовго став найдорожчим нашим футболістом, колись проданим в інший клуб. Зараз не все вдається в АПЛ, злети й карколомні голи він поєднує із суцільними провалами, навіть може вже цього літа змінити прописку на "Баварію" чи "Ювентус". Але факт лишається - це найдорожчий трансфер в історії України. До речі, ми писали про такі переходи розлогий матеріал - там на вершині рейтингу не тільки Мудрик, Ярмоленко чи Шевченко.

Що цікаво, порахували в статистику і Малиновського. Руслан провів 4 роки в структурі "Шахтаря", але за першу команду гірників не зіграв жодної гри. Його зростання почалося у "Зорі", із подальшим турне Європою. Саме трансфер Малини і є тим єдиним одним відсотком щодо продажів своїх вихованців за останні 10 років: великі гроші придуть пізніше.

Старт значним доходам від власних гравців покладе Ракицький, коли вирушить до "зеніта" за 10 мільйонів. Ярослав потім повернувся і вивчив гімн, ставши цементом у захисті донецького клубу. Наступний перехід - сезон 20/21 - охарактеризований двома трансферами: Коваленка в "Аталанту" та Зубкова до "Ференцвароша". Але і вони ледь сягнули кількох мільйонів. Точніше, 600 тисяч і півтора мільйони відповідно.

Внутрішніх продажів власних вихованців - аж один: Пихальонок до "Дніпра-1" за 700 тисяч. Після цього своїх не продавали всередині, обмежившись орендами. "Шахтар" від початку орієнтувався на міжнародний ринок - і розвитком бразильців звернув увагу на власну академію. А далі буде Мудрик і фінансовий рекорд на 70 мільйонів.

Які академії у Європі найкращі за виторгом?

Абсолютний лідер за останні 10 років - португальська "Бенфіка". За даними CIES, вона заробила аж півмільярди євро і левову частку грошей згенерувала за останні п'ять років. Поруч розташувався "Аякс" - пам’ятаєте його шалено потужний євросезон 18/19 і полуфінал Ліги Чемпіонів? Тоді команда запалила Європу власними вихованцями - і їх розкупили із шаленою швидкістю. Долберг, де Йонг і де Лігт утрьох принесли сотні мільйонів євро. Звісно, де Йонг зростав не в "Аяксі", але саме за Йоденів проявився найбільше і повноцінно став професійним гравцем. У 2019-му його перехід до "Барси" приніс 86 мільйонів, у той час як загалом клуб заробив 376 млн євро лише на вихованцях. На третьому місці - "Ліон" і 370 мільйонів.

Ще в топі - три англійські клуби із надпотужними академіями: "Челсі", "Тоттенгем" і "Манчестер Сіті". Також на фінансовій вершині "Спортинг", "Реал" Мадрид і "Монако" (передаємо привіт Мбаппе). Більше 200 мільйонів євро на роботі своєї футбольної школи заробили "Аталанта", "Порту", "Баєр", "Сосьєдад" і "ПСВ".

Де серед європейських команд українські клуби?

Ми достатньо високо: за виторгом "Шахтар" у топ-50, на рівні з "Інтером", "Брагою" та "Баварією". "Динамо" за 10 років накопичило на вихованцях стільки коштів, скільки не змогли заробити "Фрайбург", "Севілья" і "Брюгге". Для порівняння, продажі "Ювентуса", "Лестером" та "Фулгема" за той же період менші за мільйони чи навіть десятки мільйонів євро, які заробили ті ж гірники. Хоча молодих талантів у середняків дуже часто викрадають багаті клуби, аби потім реалізувати їх потенціал у власних інтересах чи віддати в оренду під прогрес.

Чим це пояснити? Українська футбольна школа дійсно непогана, але точно не має абсолютної переваги над тими ж туринцями чи мюнхенцями. Просто якщо гравця помітять, то там перший перехід трапляється дуже рано, не за всі гроші світу. Наші ж іще мають запалити у єврокубках чи зробити щось неймовірне у Класичному, аби потрапити на радари скаутів кращих команд світу.

Тільки перевірена інформація у нас у Telegram-каналі OBOZ.UA та Viber. Не ведіться на фейки!

Источник материала
Поделиться сюжетом