Словаки зібрали майже €4 млн для ЗСУ попри відмову уряду допомагати Україні
Словаки зібрали майже €4 млн для ЗСУ попри відмову уряду допомагати Україні

Словаки зібрали майже €4 млн для ЗСУ попри відмову уряду допомагати Україні

Словацька громадська ініциатива Mier Ukrajine (тобто "Мир для України") зібрала вже майже 4 млн євро на снаряди для України. Як відомо, влада Словакії відмовилась від участі у чеському проєкті із закупівлі снарядів для нашої країни. Проте жителям Словакії не до вподоби проросійська позиція уряда Роберта Фіцо.

Про це свідчить статистика Mier Ukrajine. Станом на другу ночі 28 квітня словаки зібрали 3 899 561 євро, а до збору загалом доєдналось 60 854 людей.

"Будьмо сміливими і разом допоможемо Україні захиститися. Ми відмовляємося миритися з відмовою у допомозі постраждалому від війни сусіду. Ми переконані, що позиція влади не відповідає більшості громадян", – заявили у Mier Ukrajine. 

Таким чином організація має намір, окрім головного (тобто, допомога Україні), "довести, що Словаччина не боягузлива і стоїть на правильному боці історії".

Спочатку Mier Ukrajine планувала зібрати лише один мільйон євро. Проте побачивши, як саме йдуть донати, ініціативу зробили постійною, і "кожні 250 тисяч євро перетворюють на боєприпаси, що відправляються в Україну на постійній основі".

Більш того, Mier Ukrajine почала збирати на дрони і навіть на гелікоптер Black Hawk для України (для останнього – з необхідних €4,2 млн вже зібрано €1,6 млн.

Як писав OBOZ.UA, раніше президент Чехії Петр Павел запевнив, що його країна намагається доставити снаряди Україні "так швидко, як це можливо". Паралельно Європа збільшує свої потужності для виготовлення БК.

Наразі відомо, що до чеської ініціативи щодо придбання боєприпасів Україні приєдналися 20 держав. Прага вже визначила понад мільйон одиниць снарядів, які можна було б купити в країнах, що не входять до ЄС, – раніше називалася цифра у 800 тисяч одиниць.

Тільки перевірена інформація в нас у Telegram-каналі OBOZ.UA та у Viber. Не ведіться на фейки!

Источник материала
Поделиться сюжетом