У США є відомості щодо порушення Ізраїлем міжнародного права в Газі — Reuters
У США є відомості щодо порушення Ізраїлем міжнародного права в Газі — Reuters

У США є відомості щодо порушення Ізраїлем міжнародного права в Газі — Reuters

У США є відомості щодо порушення Ізраїлем міжнародного права в Газі — Reuters

У Державному департаменті оцінки дій Ізраїлю розділилися.

Деякі високопосадовці США повідомили держсекретарю Ентоні Блінкену, що вони не вважають «правдоподібними або надійними» запевнення Ізраїлю в тому, що він використовує зброю, надану США, згідно з міжнародним гуманітарним правом, пише Reuters із посиланням на внутрішній документ.

Відповідно до виданого президентом Джо Байденом у лютому Меморандуму про національну безпеку (NSM), Блінкен до 8 травня повинен повідомити Конгрес, чи вважає він достовірними запевнення Ізраїлю в тому, що використання ним американської зброї не порушує американське або міжнародне право.

До 24 березня щонайменше сім бюро Державного департаменту надіслали Блінкену свій внесок у початковий документ. Частина цих повідомлень є засекреченою.

Подання до меморандуму демонструють розбіжності усередині Державного департаменту щодо того, чи міг Ізраїль порушувати міжнародне гуманітарне право в Газі.

«Деякі підрозділи у відомстві виступали за прийняття запевнень Ізраїлю, деякі за відмову від них, а деякі не зайняли жодної позиції», — сказав американський посадовцеь.

Спільне подання чотирьох бюро – з Прав людини; Населення, біженців та міграції; Глобального кримінального правосуддя та справ міжнародних організацій – висловлює серйозну стурбованість недотриманням міжнародного гуманітарного права під час ведення Ізраїлем війни у Газі.

В оцінці чотирьох бюро йдеться, що запевнення Ізраїлю «не заслуговують довіри та не є надійними». Зокрема, наводиться вісім прикладів ізраїльських військових дій, які, за словами чиновників, викликають серйозні питання щодо можливих порушень міжнародного гуманітарного права.

До них належать неодноразові удари по захищених об’єктах та цивільній інфраструктурі; необґрунтовано високий рівень шкоди цивільному населенню для військової переваги; вживання недостатніх заходів для розслідування порушень або притягнення до відповідальності осіб, відповідальних за значну шкоду цивільному населенню, і безпрецедентні темпи вбивства гуманітарних працівників і журналістів.

Оцінка чотирьох бюро також цитує 11 випадків ізраїльських військових дій, які, за словами офіційних осіб, «довільно обмежують гуманітарну допомогу», включаючи відхилення цілих вантажівок допомоги через один предмет «подвійного використання», штучні обмеження на перевірки, а також неодноразові атаки на гуманітарні об'єкти, які не повинні бути уражені.

Бюро з політичних і військових справ, яке займається військовою допомогою США та передачею зброї, не дає оцінок запевненням Ізраїлю, але попереджає Блінкена, що призупинення надання американського озброєння обмежить здатність Ізраїлю протистояти потенційним загрозам за межами свого повітряного простору та призведе до «провокацій» з боку Ірану та пов’язаних із ним збройних формувань.

У свою чергу, Офіс спеціального посланника з питань моніторингу та боротьби з антисемітизмом і посола США в Ізраїлі Джека Лью оцінили запевнення Ізраїлю як надійні.

Офіс радника з правових питань, з даними джерел, «не зайняв суттєвої позиції» щодо достовірності запевнень Ізраїлю.

Речник Держдепу Метью Міллер заявив, що агентство не коментує витік документів.

«Щодо складних питань міністр часто чує різноманітні погляди зсередини Департаменту, і він бере їх до уваги», — сказав Міллер.

Відповідаючи на запитання про документ, ізраїльський представник заявив, що Ізраїль «повністю відданий своїм зобов'язанням і їх виконанню, в тому числі запевненням, наданим уряду США».

Представники адміністрації Байдена неодноразово заявляли, що не виявили порушення Ізраїлем міжнародного права.

Перші ластівки, що свідчать про зростаюче роздратування західної спільноти політикою ізраїльського уряду, вже збираються у зграю. Повідомлення про голодні смерті дітей у Секторі Гази й інформація про те, що ізраїльська армія перешкоджає постачанню гуманітарної допомоги, змусили навіть США погрожувати зупинити постачання зброї до Ізраїлю.
«У світі змінюється позиція щодо Ізраїлю. Хто й чому тисне на Нетаньягу?» — про це разповідає експерт Центру близькосхідних досліджень AMES Ігор Семиволос.

Источник материала
Поделиться сюжетом