У США хочуть створити новий літак Судного дня: що про нього відомо
У США хочуть створити новий літак Судного дня: що про нього відомо

У США хочуть створити новий літак Судного дня: що про нього відомо

Військово-повітряні сили Сполучених Штатів уклали контракт на суму 13 мільярдів доларів з компанією Sierra Nevada Corp на розробку та виготовлення нового літака Doomsday plane, тобто літака Судного дня. Наразі у військових США є чотири Doomsday plane моделі E-4B, виготовлені більш відомою корпорацією Boeing. 

Як повідомили у ВПС США, оновлення флоту Судного дня виконується за програмою Resvivable Airborne Operations Center. У існуючих літаків E-4B терміни служби вже наближаються до кінця, бо це "застарілі літаки епохи 1970-х років".

У нового літака буде комерційний реактивний двигун, але "загартований та модифікований відповідно до військових вимог". Роботи за вказаною програмою будуть проводитися в Колорадо, Неваді та Огайо і, як очікується, будуть завершені в 2036 році, додали у ВПС. 

Що таке Doomsday plane

У мирні часи літаки класу E-4B у США використовують для транспортування міністра оборони і за його наказами. Проте це літак сконструйовано як мобільний командний пункт вищого керівництва країни на випадок війни. Не варто плутати з так званим "президентським бортом" – звичайним літаком президента для його подорожей. Літак класу E-4B здатний протистояти ядерним вибухам і електромагнітним впливам.

E-4B здатний здійснювати дозаправку в повітрі, має кімнати для конференцій і брифінгів, а також сучасне комунікаційне обладнання. Із чотирьох літаків E-4B, один постійно знаходиться в бойовій готовності, навіть якщо інший зайнят на черговій подорожі міністра оборони. 

Чисельність оперативної групи E-4B (пілоти, штурмани та наземне обслуговування) становить 30 осіб. Між іншим, один літак Судного дня завжди супроводжує президентський борт. А в період довготривалого перебування президента США за кордоном один з E-4B перебазовується на найближчу американську авіабазу "для підтримання постійного зв'язку".

З чого літак Судного дня "віддали" невідомій корпорації

Насправді назвати Sierra Nevada Corporation невідомою не можна, хоча, звісно, це не Boeing. Проте саме "Сієрра-Невада" будувала ракетоплан Dream Chaser і наразі співпрацює з NASA за багатьма програмами, у тому числі Artemis Human Landing System.

З цього приводу у ВПС США неофіційно шуткують: командування дало завдання побудувати не "літак Судного дня", а "зорельот Судного дня". 

Та причина такого вибору підрядника більш прозаїчна. Просто Sierra Nevada Corporation єдина, хто відгукнувся на тендер ВПС. Boeing знявся з конкурсу, як повідомляється, "через розбіжності з Пентагоном щодо структури контракту та права на розробки".

З іншого боку, у сучасні часи мати не літак, а космічний корабель Судного дня – цілком слушна думка.

Як повідомляв OBOZ.UA, у Державному департаменті Сполучених Штатів обіцяють почати відправляти Україні військову допомогу вже цього тижня (до 28 квітня). Там упевнені, що американська підтримка допоможе зміцнити боєздатність Сил оборони нашої країни і що на фронті слід чекати на "швидкі зміни".

А тпм часом Україна тимчасово відвела з поля бою американські бойові танки Abrams. Однією з ключових причин стала активізація застосування росіянами безпілотників, що підвищує загрози виведення з ладу чи знищення цих бойових машин.

Лише перевірена інформація в нас у Telegram-каналі OBOZ.UA та у Viber. Не ведіться на фейки!

Источник материала
Поделиться сюжетом