Україна втратить частину врожаю ранніх яблук та кісточкових фруктів через заморозки
Україна втратить частину врожаю ранніх яблук та кісточкових фруктів через заморозки

Україна втратить частину врожаю ранніх яблук та кісточкових фруктів через заморозки

Унаслідок останніх заморозків в Україні, пік яких припав на 19-20 квітня поточного року, частково постраждали насадження насіннячкових та кісточкових фруктів.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє портал EastFruit.

За словами садівників, максимальної шкоди яблуневим садам несприятливі погодні умови завдали саме у Вінницькій області, де якраз і сконцентровано основні площі.

У деяких господарствах повідомили про можливі втрати більш ніж половину майбутнього врожаю яблук, але в більшості випадків це стосувалося ранніх та середніх сортів яблука, таких як «Мельбурн», «Женева» тощо.

Садівники сподіваються, що заморозки не вплинули на зимові сорти яблук і на перспективи врожаю.

Аналітики порталу зазначили, що максимальні збитки в господарствах були зафіксовані саме в пониззі, де в нічний час накопичувалося і затримувалося холодне повітря. У таких місцях температури сягали мінус три градуси і нижче.

Щодо інших регіонів України, то незначні збитки від заморозків 19-20 квітня відзначалися також у Чернівецькій області, де місцеві садівники оцінюють втрати майбутнього врожаю на рівні 10-15%. При цьому збитки насадженням фіксувалися як точкові — виключно в пониззі.

Садівники інших регіонів країни повідомили про відсутність втрат майбутнього врожаю яблук, і нічні температури там протягом останніх вихідних не були такими критичними.

Фермери на Миколаївщині повідомляли про можливу втрату врожаю черешні ранніх сортів, а садівники Чернівецької області побоюються, що не зберуть усі заплановані обсяги абрикосу.

Як повідомлялося, на ринок України на півтора тижня раніше, ніж торік, надійшли перші партії тепличного томату з місцевих комбінатів. Збори даної продукції на сьогоднішній день залишаються малооб'ємними через несприятливі погодні умови.

Перші партії тепличного томату українські комбінати пропонують до продажу по 120-140 грн/кг ($3,02-3,52/кг), що в середньому на 67% вище, ніж торік. За прогнозами учасників ринку, перші великі партії томату комбінати матимуть змогу відвантажувати не раніше початку травня.

Источник материала
Поделиться сюжетом