В Індії відбувся другий етап найбільших у світі виборів: зафіксовано падіння явки
В Індії відбувся другий етап найбільших у світі виборів: зафіксовано падіння явки

В Індії відбувся другий етап найбільших у світі виборів: зафіксовано падіння явки

В Індії відбувся другий етап найбільших у світі виборів: зафіксовано падіння явки

Майже 970 мільйонів людей мають право голосу на виборах, які пройдуть у сім етапів.

У п'ятницю, 26 квітня, в Індії відбувся другий етап найбільших у світі виборів, під час якого прем'єр-міністр країни Нарендра Моді і його суперники обмінялися звинуваченнями в релігійній дискримінації та загрозах демократії, на тлі падіння явки. Про це повідомляє Reuters.

Очікується, що загалом майже мільярд людей проголосують на загальних виборах в країні, які відбуваються в сім етапів. Вибори розпочалися 19 квітня і завершаться 1 червня, результати мають оголосити 4 червня.

Моді хоче отримати третій термін на посаді прем'єра, спираючись на економічні показники, соціальні заходи, індуїстський націоналізм та особисту популярність. Опитування показують, що він, швидше за все, легко здобуде достатню більшість голосів.

Суперники Моді сформували альянс з більш ніж двох десятків партій і критикують його “автократичне” правління.

У п'ятницю під час голосування на кону були 88 з 543 місць у нижній палаті парламенту, право голосу мали 160 мільйонів людей у 13 штатах і територіях.

Приблизні дані про явку виборців на момент закінчення голосування свідчать, що явка в п'ятницю склала 61% — це нижче, ніж 65% на першому етапі минулого тижня. На попередніх виборах п'ять років тому явка на другому етапі становила 68%.

Виборча комісія та політичні партії занепокоєні тим, що не по сезону спекотна погода та весілля в деяких регіонах країни можуть вплинути на явку виборців.

Аналітики кажуть, що цього разу немає жодного питання, яке було б достатньо сильним, аби “витягнути” виборців на дільниці, а індуїстська націоналістична база партії Моді Бхаратія Джаната (БДП) може не йти на вибори через надмірну самовпевненість у перемозі чинного прем'єра, що також призведе до зниження явки.

Виборча кампанія стала напруженішою після першого етапу голосування 19 квітня, коли Моді й головна опозиційна партія Індійський національний конгрес обмінялися критикою.

Індійський національний конгрес заявив, що Моді боїться програти й використовує риторику, яка розколює суспільство, щоб відволікти виборців від реальних проблем, таких як безробіття, зростання цін і бідність у сільській місцевості.

"Ці вибори не є звичайними, тому що вперше в історії Індії одна партія й одна людина намагається покінчити з конституцією та демократією Індії", - сказав лідер Індійського національного конгресу Рахул Ганді.

"Друга фаза пройшла надто добре! Безпрецедентна підтримка Національного демократичного альянсу ще більше розчарує опозицію", - заявив Моді після завершення другого етапу голосування, маючи на увазі свій керівний Національно-демократичний альянс на чолі з БДП.

73-річний Моді вперше прийшов до влади в Індії у 2014 році на обіцянках економічного розвитку, презентуючи себе як аутсайдера, який розправляється з політичною елітою. Відтоді він став дедалі популярнішим і змішав релігію з політикою у формулі, яка глибоко резонує з індуїстським населенням країни, що становить більшість, навіть якщо це підриває світські корені Індії.

Однак критики кажуть, що майже десятиліття правління Моді ознаменувалося зростанням безробіття навіть на тлі покращення економіки, нападами індуїстських націоналістів на меншини країни, особливо мусульман, і звуженням простору для інакомислення та вільних ЗМІ. Опозиція заявляє, що перемога партії Моді може поставити під загрозу статус Індії як світської, демократичної держави.

Источник материала
Поделиться сюжетом