Зі спортивного літака в далекобійний дрон: як в Україні створили нову зброю для ударів по РФ
Зі спортивного літака в далекобійний дрон: як в Україні створили нову зброю для ударів по РФ

Зі спортивного літака в далекобійний дрон: як в Україні створили нову зброю для ударів по РФ

В арсеналі далекобійних дронів зʼявився ще один виріб, який переробили зі спортивного літака Nynja. Його особливістю можна вважати авіабомбу ФАБ під брюхом.

Українські інженери, схоже, переробили ще один спортивний літак на ударний дрон. Росіянипоказали один з таких виробів за понад 1000 км від території України. У Forbes повідомили деталі літака, що впав з авіабомбою на підвісці.

Кілька днів тому російський пропагандист опублікував зображення переробленого спортивного літака в дрон. Він розбився об землю й лежав до гори дриґом. Візуально виріб схожий на літак Nynja компанії Sky Ranger (в Україні виробником є компанія "Аерос"). Він має дальність 643 км й крейсерську швидкість близько 160 км/год. Вантажність складає кілька сотень кілограмів. Також він схожий на інший літак — А-22 компанії "Аеропарк", якийатакував завод з виробництва дронів-камікадзе "Шахед" у Єлабузі.

Дослідивши світлини автор помітив електрооптичний комплекс, а по суті відеокамери. Ймовірно, керування дроном відбувається вручну через супутник на останньому етапі польоту, коли треба скерувати дрон на конкретну ціль. Перед тим весь політ може відбуватися за допомогою GPS-навігації.

Арсенал відомих українських далекобійних ударних дронів
Фото: HI Sutton

Також на підвісці літак ніс авіабомбу ФАБ-100, що може означати здатність дрона її скинути, а самому повернутися на базу, що потенційно робить його багаторазовим. Проте цю ж теорію можна піддати під сумнів, бо навряд безпілотнику вистачило б палива пролетіти 600 км в одну, а потім ще 600 км в іншу сторону. Принаймні якщо всередині не встановили додатковий паливний бак. А якщо і встановили, то він важив би сотні кг, що зменшило б здатність нести корисне навантаження.

Вартість дрона Nynja може сягати кілька сотень тисяч доларів, якщо додати датчики, засоби зв’язку, автопілот і вибуховий вантаж. Це в рази дешевше за традиційні крилаті ракети, які можуть коштувати пару мільйонів доларів за одиницю.

"Здається, Київ купує кожен планер Nynja, який може виготовити місцева промисловість, щоб перетворити їх усіх на вибухові дрони", — резюмують у виданні.

Нагадаємо, в Defense Express розказали, як Україна переробляє легкомоторні літаки на бомбардувальники.

Додамо, що за даними Фокусу, 27 квітня дрони СБУ атакували аеродромта два нафтопереробні заводи в РФ.

Теги по теме
Россия
Источник материала
Поделиться сюжетом