Ірак ухвалив строге покарання за одностатеві стосунки
Ірак ухвалив строге покарання за одностатеві стосунки

Ірак ухвалив строге покарання за одностатеві стосунки

В Іраці парламент схвалив законопроєкт, який криміналізує одностатеві стосунки. Покарання передбачає від 10 до 15 років позбавлення волі. Про це пише ВВС.

Згідно з новим законом, трансгендерні особи також можуть потрапити до в'язниці на термін від одного до трьох років. Тим, хто «пропагує» гомосексуальність чи проституцію загрожує сім років позбавлення волі. Також тюремні ув'язнення загрожують лікарям, які проводять операції зі зміни статі; чоловікам, які «навмисно» поводяться як жінки; і тим, хто займається «підміною дружин». 

Прихильники змін кажуть, що вони спрямовані на «захист іракського суспільства від моральної розбещеності та закликів до гомосексуальності, які наздогнали світ».

За словами правозахисників, закон став ще однією «чорною міткою» у послужному списку порушень прав ЛГБТ-осіб в Іраку.

Як пише ВВС, попередній варіант законопроєкту – поправка до закону про боротьбу з проституцією, який був прийнятий наприкінці 1980-х років – узагалі пропонував смертну кару за одностатеві стосунки. Однак він був змінений після того, як зіштовхнувся з опозицією з боку США та інших західних країн.

Як відомо, основні іракські політичні партії в останні роки посилили критику прав ЛГБТ-спільноти, а на протестах спалювали веселкові прапори.

Державний департамент США наголосив, що рішення Іраку загрожує правам і свободам людини. А прем'єр-міністр Британії Девід Кемерон назвав ці поправки «небезпечними і такими, що викликають занепокоєння».

Источник материала
Поделиться сюжетом