13 мая, понедельник
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
Найбільший птах на Землі має найбільші очі серед усіх наземних тварин
Найбільший птах на Землі має найбільші очі серед усіх наземних тварин

Найбільший птах на Землі має найбільші очі серед усіх наземних тварин

Величезні очі у цих птахів еволюціонували, щоб надати перевагу у виживанні.

Хоча страусивважаються дивними птахами, проте вони мають кілька рекордних особливостей. По-перше, страуси є найбільшими птахами на Землі: вони можуть мати висоту до 2,8 метра. По-друге, це найшвидший нелітаючий птах на нашій планеті. І по-третє, страуси мають найбільші очі серед усіх наземних тварин. Ці очі майже порівнянні за розміром із маленьким мозком птаха, пише IFLScience.

У Фокус. Технології з'явився свій Telegram-канал. Підписуйтесь, щоб не пропускати найсвіжіші та найзахопливіші новини зі світу науки!

Діаметр очей у страусів становить приблизно 5 см. При цьому конструкція очей дозволяє мати дуже великий огляд. Що стосується мозку страусів, то він також маленький: його довжина становить приблизно 5,9 см, а ширина — 4,2 см. Учені вважають, що страуси еволюціонували таким чином, що їм не потрібен великий мозок, але потрібні великі очі для виживання. Зазвичай за допомогою цих органів зору птах може запросто побачити небезпеку заздалегідь.

Дослідження, присвячені аналізу структури очей страуса, показали, що ці органи зору є збільшеною версією очей інших птахів, таких як шпак і сова. Але очі цих видів видів птахів мають різну форму. Вчені вважають, що це пов'язано з тим, що птахи мають різну вагу.

Загальна форма ока сови могла виникнути в результаті еволюції великого ока, яке мало поміститися в маленькому черепі, і при цьому очі мали бути легкими, щоб птахи могли літати. Але страуси не мають таких проблем із вагою, адже вони є нелітаючими птахами. Тому вони мають масивні очі та величезний розмір. Це дає свої переваги при огляді.

Діаметр очей у страусів становить приблизно 5 см. При цьому конструкція очей дає змогу мати дуже великий огляд
Фото: IFLScience

У страусів є монокулярний зір, тобто зір кожного ока окремо, і він простягається приблизно до 155 градусів, що допомагає їм сканувати місцевість на предмет потенційної небезпеки для життя.

Хоча очі страусів також мають і сліпі зони: над головою та за нею. Але очі розташовані таким чином, щоб їх не пошкодило яскраве тропічне сонце. У страусів також є бінокулярний зір, який має найважливіше значення під час пошуку їжі. Це поле зору простягається по вертикалі на 80 градусів і досягає ширини приблизно 20 градусів, що допомагає птахам добувати їжу на землі. Страуси в основному травоїдні птахи, а тому їм потрібно мати можливість концентруватися на дрібних об'єктах, таких як листя, насіння і квіти.

Іноді страуси також харчуються дрібними комахами та хребетними тваринами, і це поле зору дає змогу птахам концентруватися на здобичі, яка рухається.

Фокус уже писав про те, яку наземну тварину вчені вважають найбільшою з-поміж усіх, хто жив і нині живе на Землі. Цей динозавр мав довжину 37 метрів і його скам'янілі рештки виявили всього кілька років тому в Південній Америці.

Також Фокус писав про те, що найбільший лосось з усіх, які коли-небудь жили на нашій планеті, крейда цікаві зуби у формі бивнів.

Теги по теме
Земля
Источник материала
Поделиться сюжетом