12 мая, воскресенье
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
Про керовані авіабомби, або чим насправді стріляють росіяни
Про керовані авіабомби, або чим насправді стріляють росіяни

Про керовані авіабомби, або чим насправді стріляють росіяни

Чомусь в суспільстві все що кидає російська авіація на наші землі, то є КАБ. Слово «КАБ» вже використовують навіть офіційні особи, і це дивно, бо якраз КАБами росіяне нас майже не закидають, і цьому є причина.

КАБ – це корегуєма авіабомба. Тобто це авіабомба, з невеликими крильцями, яку скидають в режимі свободного падіння. В бомбі спереду стоїть датчик, який допомогає відкорегувати падіння, завдяки невеликим крильцям. Знизу літака стоїть контейнер на якому лазерний далекомір, і після скиду бомби над цілью, ії до влучання треба підсвічувати лазером. Влучають такі бомби дуже точно, але для цього приходиться літати майже над цілью. А в наших умовах це вийде зробити один раз, у обох сторін є ППО.

Західний аналог КАБ – це Paveway IV. І якщо їх нам дадуть – то незрозуміло в яких ситуаціях ми їх будемо використовувати.

Повітряні сили РФ здебільшого використовують звичайні авіабомби, ФАБ-250-1500, до яких кріплять модулі УМПК.

УМПК – це універсальний модуль планування та корекції, який прикріплюють до авіабомби. Завдяки крилам, які відкриваються після скиду, бомба може планувати доволі велику відстань, якщо ії скинути з великої висоти, то може планувати 40-60 км, хоча вже зʼявилися версії з ракетними двигунами, які допомогають їх скидати ще далі. Підсвітка лазером такій бомбі не потрібна, УМПК наводиться по GPS. Вони не дуже точні, і перешкода по навігації обнуляє їй точність.

Західний аналог УМПК (який по суті росіяни скопіювали) – це JDAM.

P.S. Бачу навіть таке пояснення недостатнє.

Ще раз. КАБ – корегуєма авіабомба. Вона корегується з підвісу штурмовика-бомбардувальника, причому в режимі реального часу. В цьому ії основна задача.

УМПК має іншу сильну сторону. Її, завдяку модулю який вміє планувати, можна скидати далеко до лінії зіткнення. Але скидати тупо по координатах і керувати ії після скиду вже не вийде.

Ну і УМПК це модуль для звичайної авіабомби, а КАБ – то окремий виріб який взаємодіє з контейнером літака.

Тобто якщо вже є бажання називати цей виріб абревіатурою з трьох букв (не тих), то називайте вже ПАБ (плануюча авіабомба).

Источник материала
Поделиться сюжетом