12 мая, воскресенье
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
Росія активізує наступ на Часовий Яр: в ISW розповіли, як ворог використовує для цього штурми в районі Авдіївки
Росія активізує наступ на Часовий Яр: в ISW розповіли, як ворог використовує для цього штурми в районі Авдіївки

Росія активізує наступ на Часовий Яр: в ISW розповіли, як ворог використовує для цього штурми в районі Авдіївки

Темп російських наступальних операцій нині на Авдіївському напрямку вищий, ніж у районі Часового Яру, оскільки агресор зосереджений на використанні вікна нестачі ресурсів у ЗСУ. Однак найближчими днями окупанти, ймовірно, активізують штурми в районі Часового Яру, бо це місто надає їм можливість найбільш значних в оперативному плані наступів.

Тактику загарбників проаналізував Інститут вивчення війни (Institute for the Study of War, ISW). Там підкреслили, що армія РФ на сьогодні не здатна до "прориву" одразу на кількох ділянках, але буде ось так чергувати коротші штурми між ними, аби виконати установки Кремля.

Зазначається, що нещодавно Росія задіяла бойову міць приблизно в одну дивізію на північний захід від Авдіївки, що, за неофіційними українськими оцінками, дало їй приблизно триразову перевагу над наявною бойовою міццю України в тому ж районі. Ворог направив нові сили туди, де ЗСУ боролися з нестачею ресурсів, що дозволило йому досягти тактичних успіхів у районах на північ і північний захід від Авдіївки протягом останніх тижнів.

Наступ російських військ у напрямку Часового Яру, навпаки, за минулий тиждень суттєво сповільнився – пропагандисти скаржилися, мовляв, там лінія фронту залишилася без суттєвих змін, а темп російських операцій знизився.

Раніше ISW часто оцінював, що війська РФ насилу проводили одночасні великомасштабні наступальні операції протягом усієї війни. Але з початку 2024 року вони змогли зробити більш короткі штурми, що чергуються в наступальних "імпульсах", наприклад, у бік Авдіївки, Лимана та Часового Яру.

За припущенням військових експертів, ЗС РФ схиляються до атак на північний захід від Авдіївки, щоб закріпити нещодавній тактичний успіх, якого вони досягли, поки їхні сили, дислоковані на напрямку Часового Яру, тимчасово відступають від цілі наступу, щоб відпочити та відновитися.

"Російські війська, найімовірніше, незабаром знову збільшать темп наступу в районі Часового Яру, і цей тиск може стати значним. Якщо вони зможуть активізувати атаки й захопити місто, то можуть використовувати його як плацдарм для наступних наступальних операцій проти найважливіших міст-фортець України – Костянтинівки й Дружківки", – спрогнозували в ISW.

Щоправда, зазначили аналітики, армії РФ потрібно буде поповнити й посилити підрозділи, які нині атакують населені пункти в районі захопленої Авдіївки.

"Процес поповнення та посилення сил, ймовірно, знизить загальну інтенсивність їхніх атак і обмежить здатність досягти ширшої оперативної мети – захоплення Покровська та виходу на адміністративні кордони всієї Донецької області – швидко, доки українські сили отримають необхідні підкріплення й постачання", – підсумував Інститут вивчення війни.

Як повідомляв OBOZ.UA, протягом останнього тижня просування ЗС РФ на захід від Авдіївки прискорилося. Британська розвідка зазначила, що загарбники створили вузький коридор углиб української території, щоб увійти до Очеретиного.

Водночас окупаційна армія Росії намагається обійти Часів Яр по флангах, через інші населені пункти. Ворог хоче взяти місто в оперативне оточення, прорвати оборону українських військ західніше Бахмута і вийти до каналу Сіверський Донець – Донбас.

Лише перевірена інформація в нас у Telegram-каналі OBOZ.UA та Viber. Не ведіться на фейки!

Источник материала
Поделиться сюжетом