12 мая, воскресенье
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
Техніка замість пігулки: ізраїльські фахівці вчать українських медиків боротися зі стресами
Техніка замість пігулки: ізраїльські фахівці вчать українських медиків боротися зі стресами

Техніка замість пігулки: ізраїльські фахівці вчать українських медиків боротися зі стресами

Все більше українських медиків опановують вміння надавати пацієнтам психологічну допомогу. Бо типова картина така: аналізи в нормі, а людина скаржиться на погане самопочуття, розлади сну, неміч, запаморочення... Все це наслідки стресу, у якому ми постійно перебуваємо через повітряні тривоги, ворожі обстріли, через переживання за близьких та рідних на фронті чи на окупованих територіях.

А медики - також люди, і самі потребують підтримки та регулюючих механізмів. Як виводити пацієнтів зі стресових станів і при цьому убезпечитися від самовигоряння, київських лікарів вчать у рамках співпраці з Israel Trauma Coalition - Ізраїльською коаліцією травми. Про унікальну програму - у матеріалі Коротко про.

Тренінги пройшли пів сотні лікарів

Israel Trauma Coalition - це асоціація з понад 40 неурядових організацій, що займаються психосоціальною підтримкою населення в регіонах, які постраждали від катастроф чи воєнних дій. У січні 2022 року київські психологи з різних служб пройшли в Ізраїлі навчання щодо допомоги ветеранам та постраждалим від війни. А в січні 2023-го Київ та Israel Trauma Coalition підписали меморандум про співпрацю.

- За цей час майже 500 столичних медиків пройшли тренінговий курс із реагування та надання психологічної допомоги під час стресових обставин, - розповіла Коротко про директорка Департаменту охорони здоров’я КМДА Валентина Гінзбург. - Зараз проходять навчання ще близько 40 лікарів Центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф. Досвід ізраїльських фахівців для нас дуже важливий. Адже сьогодні ми не можемо говорити про повноцінне надання меддопомоги без урахування фактору ментального здоров’я.

Заняття відбуваються двічі на тиждень. Тренінги спрямовані насамперед на медиків, які найбільше контактують з пацієнтами. Це сімейні лікарі, терапевти, педіатри, фахівці з швидкої допомоги, травматологи, які працюють з пораненими, медсестри та медбрати.

Програма курсів різнопланова. Від того як навчити пацієнта протидіяти кризовим ситуаціям, до подолання в нього опору до призначеного лікування. Від способів повідомлення «гіркої звістки» до прийомів поведінки з нестабільними, агресивними пацієнтами. І, звісно, опрацювання прийомів самовідновлення, бо маючи справу зі стресами, лікар сам ризикує опинитися в цьому стані.

Меморандум підписали, коли побачили результат

Координатор навчального медичного проєкту Israel Trauma Coalition Ігор Мішунін зі столичним Департаментом охорони здоров’я працює вже два роки.

- Ми супроводжували лікарів ще до меморандуму. Він був підписаний саме тому, що в Києві побачили і оцінили результат, - каже він. – Загалом же Israel Trauma Coalition перебуває у тісному співробітництві з різними організаціями в Україні з 2014 року. Від початку повномасштабної війни ми ввійшли більш централізовано в роботу з державними інституціями. Вони різні - ДСНС, МВС, ЗСУ, але медпрацівникам - особлива увага. Українські медики мають чудовий досвід. За винятком одного – досвіду роботи в країні, яка перебуває у стані тривалої війни. Ізраїльські фахівці такого досвіду, на жаль, мають багато. І по роботі з дітьми, і з дорослими, і з літніми людьми, і з тим, що ми називаємо формуванням емоційного і психологічного імунітету. Тому ми не тільки передаємо цей досвід українським медикам, а й готуємо серед них тренерів, які будуть офіційними представниками коаліції. В Києві та області у нас уже близько десяти таких фахівців. Повірте, це багато, бо люди проходять дуже серйозний відбір і тривале навчання.

Ігор Мішунін відмічає підтримку, яку коаліція має з боку міста, щоб медичні працівники отримували правильні знання.

- Бо ці знання протирічать тому досвіду, який вони мали до тренінгів. Справа в тому, що дуже багато протоколів, якими користуються в Україні, не зовсім підходять для воєнного часу.

Ігор Мішунін розповідає про безмекаментозні методики. Фото: пресс-служба Департаменту охороони здоров’я КМДА

Швидка допомога за п’ять хвилин

Ігор Мішунін наводить приклад:

- Команда швидкої допомоги приїздить до людини, яка внаслідок близького “прильоту” впала в гострий тривожний стан. Панічна атака, психологічна та фізіологічна дисфункція... За протоколом медики мають поміряти тиск. Якщо він зашкалює (а він буде зашкалювати), треба дати заспокійливе. Ми ж вчимо, що заспокійливе в рамках тривалого стресу руйнує особистість, бо формується залежність від медикаментів. Ми розповідаємо, як без медикаментозного втручання навчити людину долати наслідки стресів.

За словами координатора, для цього не потрібно бути психологом чи психіатром.

- Це прості методики, які може виконувати будь-яка людина. В рамках виїзду швидкої допомоги вони займають до 5 хвилин. Якщо цю техніку правильно виконати, людині одразу легшає. Далі лікар розповідає пацієнту, що з ним зробив і чому у його випадку пігулки можуть тільки зашкодити. А виконання подібних технік поліпшить якість життя.

Координатор підкреслює, що дуже важливо, аби такими техніками послуговувалися самі медики.

- Наше завдання, щоб фахівці повірили в такі методи. Бо лікар не зможе передати пацієнту те, у що сам не вірить. Тому ми і вчимо в першу чергу протоколам самодопомоги: допоможи собі – допоможи близькому – допоможи колезі – допоможи пацієнту, людині на вулиці. Наша вища мета - масштабувати такі протоколи, щоб ним навчали дітей у школах, працівників на виробництвах, щоб HR могли проводити тренінги в офісах. Поки що ми формуємо команди стресостійкості разом з Департаментом охорони здоров’я столиці.

Відмітимо, що тренінги проводяться не тільки з лікарями, а й з медсестрами та медбратами.

- Молодший медичний персонал – це ті люди, які найбільше контактують з пацієнтами в стаціонарах. Лікар дещо обмежений, а медсестра має змогу створювати емоційні діалоги, в яких проявляється психологічний стан. На тренінгах лікарів і медсестер ми розділяємо. Медсестрам важко розкриватися перед лікарями, бо це їх керівники, лікарям - перед медсестрами, бо це порушення внутрішньої ієрархії. Дуже важливо, щоб спілкування під час тренінгів йшло на одному рівні.

Антидепресанти – тільки якщо психотерапії замало

Ізраїльський досвід не виключає застосування антидепресантів, але дуже обмежено.

- Тільки коли стан пацієнта досяг такої гострої стадії, що психотерапією не обійтися. Але коли людині прописують антидепресанти, а вона не перебуває під наглядом у психолога або психотерапевта, не пройшла діагностику у психіатра, то вживання таких медикаментів призведе до того, що дозування буде рости. Це те саме, що знімати стрес алкоголем.

Людина дуже швидко входить в стан, коли велика кількість пігулок перестає допомагати, зазначає фахівець.

- Людині прописують новий препарат, але і він не дає полегшення. Таблетка створює ілюзію, що на людині немає відповідальності за свій стан. Якщо погано, то винна таблетка.

З фармакологією працювати можна і потрібно, але фармакологія завжди має бути у зв’язку з психотерапією, заключає експерт.

Источник материала
Поделиться сюжетом
Упоминаемые персоны