13 мая, понедельник
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
В Антарктиці діючий вулкан "плюється" золотом
В Антарктиці діючий вулкан "плюється" золотом

В Антарктиці діючий вулкан "плюється" золотом

Гора Еребус, що височіє серед льодової пустелі Антарктиди, робить чудеса. Вулкан славиться тим, що кидає в повітря хмари газу, наповнені приблизно 80 грамами кристалізованого золота щодня. Цей вулкан, один із 138 активних на континенті, немов скарбниця, видає золоті викиди на суму, що сягає 6 тисяч доларів на день, за оцінками експертів. Але дістатися туди дуже складно.

Як повідомляє видання New York Post, Еребус - це не тільки розпалені потоки лави, а й масштабні викиди газів та пари, а часом і кам'яних порід. Ці вражаючі стромболіанські виверження, що супроводжуються видовищними ефектами, відбуваються з неймовірною регулярністю.

Навіть на відстані 621 милю від самого південного лавового виверження на планеті можна зафіксувати присутність дорогоцінного металу в повітрі. Вершина Еребуса, що знаходиться на висоті понад 12 000 футів над рівнем моря, постійно стає джерелом здивування та захоплення для багатьох.

Еребус. Фото з інтернету

Окрім золота, виверження Єребуса наповнюють атмосферу різними матеріалами, включаючи гази та пари, які активно виходять на поверхню ще з 1972 року. Дослідники зазначають, що цей вулкан має у своєму кратері навіть "лавове озеро", яке утворилося через розплавлений матеріал на його вершині.

Учені підкреслюють, що це дійсно рідкісне явище, оскільки для того, щоб поверхню не затягувало льодом, потрібні особливі умови.

Раніше ми повідомляли, що У травні державний парк-пам'ятка "Межигір'я" відкриється для відвідувачів

Також портал Знай розповідав що Цілі міста вже йдуть під воду і це лише початок: Китай може "зникнути"

Источник материала
Поделиться сюжетом