30 квітня: церковне свято сьогодні, з чим варто бути обережним цього дня
30 квітня: церковне свято сьогодні, з чим варто бути обережним цього дня

30 квітня: церковне свято сьогодні, з чим варто бути обережним цього дня

30 квітня за новим церковним календарем православні віряни згадують апостола Якова. Також цього дня - Великий вівторок Страсного тижня. У народному календарі - Яків Теплий. Про традиції та прикмети 30 квітня, що відзначають у церкві за старим стилем - розповідаємо в матеріалі.

30 квітня 2024 року - яке сьогодні церковне свято за новим і старим календарем

30 квітня за новим стилем (13 травня - за старим) - день пам'яті апостола Якова Зеведеєва, брата святого Іоанна Богослова.

Яків жив у I столітті, він був рибалкою і братом апостола Іоанна Богослова. Через якийсь час Яків теж став апостолом і одним із дванадцяти найближчих учнів Христа. Саме йому, Іоанну Богослову, а також апостолу Петру Ісус Христос повідав про своє призначення.

Яків разом з апостолом Петром був свідком чудес, які створив Спаситель, і очевидцями більшості подій Його земного життя: воскресіння доньки Яіра, Преображення Господнього на горі Фавор.

Після того, як на апостолів зійшов Святий Дух, святий Яків вирушив проповідувати в інші країни. Переказ свідчить, що противники християнства найняли Гермогена - філософа, щоб він висміяв апостола і спростував його доводи. Однак, коли Яків став говорити, то після Гермоген і його учень вирішили прийняти хрещення і стали християнами.

Однак, коли Яків повернувся до Єрусалима, його схопили за наказом царя Ірода Агріппи і стратили. За одним із переказів, останки апостола пустили в човні хвилями Середземного моря, а потім човен викинуло на іспанський берег у гирлі річки Улья. У IX столітті ковчег знайшов монах-відлюдник, мощі в ньому виявилися нетлінними. Після цього на місці побудували церкву, а згодом з'явилося місто - його назвали на честь апостола Якова - Сантьяго-де-Компостела.

Свято 30 квітня за старим стилем - день пам'яті священномученика Симеона, єпископа Персидського та інших, преподобного Акакія.

Про що говорять прикмети на 30 квітня

У народному календарі 30 квітня - свято Яків Теплий. Прикмети дня говорять про те, яким буде літо:

  • небо чисте - літо буде сонячним;
  • увечері багато зірок - літо буде з грозами, але теплим;
  • град цього дня - до непогожого літа.

За народними прикметами, якщо цього дня піде дощ, то восени буде багато весіль.

Що можна робити 30 квітня

Святого Якова просять сил і терпіння у вирішенні важких питань і проблем, а також допомоги в роботі та городньо-польових клопотах.

30 квітня - Великий вівторок Страсної седмиці. Ця дата однакова як для старого, так і для нового календаря. Цього дня в церкві згадують про те, як Ісус викрив фарисеїв і книжників, і Його притчу про Страшний суд, кінець світу, десять дів, таланти і данину кесарю.

За народними прикметами гарною прикметою в цей день вважається побачити схід і захід сонця.

Що не можна робити 30 квітня

Серед заборон, що сьогодні не можна робити - сваритися, злословити, скандалити, веселитися, святкувати весілля, дні народження. У церкві протягом усього Страсного тижня не проводять вінчання і таїнство хрещення - здійснюють тільки урочисті служби та підготовку до Великодня.

Народні прикмети не радять вирушати в далеку дорогу і згадувати старі образи - якщо їх не відпустити, то можна захворіти.

30 квітня - іменини сьогодні

Іменини сьогодні за церковним календарем відзначають Максим, Василь, Гнат, Микита, Яків.

Источник материала
Поделиться сюжетом