Авантюрна подорож сучасною Америкою: цікаві факти про фільм "Дивотріп" з Джейкобом Елорді
Авантюрна подорож сучасною Америкою: цікаві факти про фільм "Дивотріп" з Джейкобом Елорді

Авантюрна подорож сучасною Америкою: цікаві факти про фільм "Дивотріп" з Джейкобом Елорді

2 травня 2024 року в український прокат вийде роуд-муві "Дивотріп", одну з головних ролей в якому виконав австралійський актор Джейкоб Елорді – зірка нашумілих фільмів "Солтберн", "Прісцилла" та серіалу "Ейфорія".

У центрі сюжету – молода дівчина Ліліан, яка потрапила у Вашингтон зі шкільною екскурсією. Відокремившись від однокласників, дівчина рушає у власну мандрівку містами й лісами східного узбережжя США. У своїй подорожі сучасною Америкою дівчина зустрічає різних людей, що називають цю країну своєю домівкою: від прихильників вищості білої раси та ісламських радикалів до неопанків. 

Напередодні старту прокату УНІАН і кінокомпанія "Артхаус Трафік" зібрали пять цікавих фактів, які допоможуть глибше зануритися в цю унікальну стрічку.

Режисерський дебют знаного оператора

"Дивотріп" став режисерським дебютом для Шона Прайса Вільямса – одного з найвідоміших операторів сучасного незалежного кіно США. Раніше Вільямс працював над такими стрічками, як "Хороші часи" братів Сефді та "Її запах" з Елізабет Мосс.

Як зазначає сам режисер, у своєму дебюті він прагнув зняти фільм, який би творився не одним автором, а цілою "бандою" захоплених однодумців. При цьому Вільямс все ж узяв на себе і звичну роль оператора.

Сценарій відомого кінокритика

Над сценарієм "Дивотріпу" Шон Прайс Вільямс працював у тандемі з Ніком Пінкертоном – знаним кінокритиком. Більшість сцен і персонажів у фільмі так чи інакше засновані на реальному життєвому досвіді двох авторів.

За словами Пінкертона, вони свідомо не ставили собі за мету виносити однозначні судження про героїв, а радше прагнули показати кожного з них одночасно кумедним і по-людськи зрозумілим.

Зірковий акторський склад на чолі з Талією Райдер

Головну роль юної Ліліан блискуче виконала висхідна зірка Талія Райдер, для якої "Дивотріп" став черговим кроком до статусу однієї з найперспективніших молодих актрис Голлівуду. Раніше вона вже була номінована на премії "Незалежний дух" і Critics' Choice Award за роль у фільмі "Ніколи, рідко, іноді, завжди".

За словами режисера, Райдер з самого початку найглибше розуміла свою героїню, часто імпровізувала на знімальному майданчику і робила влучні сценарні правки. Крім того, акторка написала й виконала одну з ключових пісень фільму.

Її партнером на екрані став Джейкоб Елорді – зірка серіалу "Ейфорія", який нещодавно втілив Елвіса Преслі у "Прісциллі" Софії Копполи, а також одного з ключових персонажів "Солтберна".

Також у стрічці можна побачити Ерла Кейва, якого британська преса називає одним із найбільш багатонадійних молодих акторів Сполученого Королівства, та Саймона Рекса – лауреата премії "Незалежний дух" за найкращу чоловічу роль у фільмі "Червона ракета" (широкій аудиторії він буде більш відомий за франшизою "Дуже страшне кіно").

Прем'єра на топовому кінофестивалі

Світова прем'єра "Дивотріпу" відбулася у 2023 році на найпрестижнішому кінофорумі планети – Каннському фестивалі. Стрічку було відібрано до паралельної програми "Двотижневик режисерів", яка славиться своєю увагою до сміливого авторського кіно.

Українська прем'єра пройшла в межах Київського тижня критики (тоді він фігурував у програмі під назвою "Солодкий Схід", більш є дослівним перекладом оригінальної назви The Sweet East).

Свіжий і актуальний погляд на сучасну Америку

Фабула "Дивотріпу" починається зі шкільної екскурсії до Вашингтона, від якої відбивається юна Ліліан. Дівчина вирушає у власну авантюрну подорож східним узбережжям США, зустрічаючи на своєму шляху найрізноманітніших людей – від білих расистів до ісламських радикалів. Цей строкатий і суперечливий портрет сучасної Америки дозволяє поглянути на неї свіжим поглядом сторонньої людини. Кумедні, дивакуваті та шокувальні сцени змушують замислитися про больові точки американського суспільства.

Наразі оцінка фільму на IMDb становить 6,5 з 10 балів, тоді як на Rotten Tomatoes він отримав 79% схвалення від критиків з відзнакою "Сертифікована свіжість" та 52% від глядачів. Водночас, на Metacritic кіноексперти оцінили його в 62 зі 100 балів, що відповідає характеристиці "в цілому позитивні відгуки".

Источник материала
Поделиться сюжетом