Блінкен обговорив з лідерами Вірменії та Азербайджану мирну угоду
Блінкен обговорив з лідерами Вірменії та Азербайджану мирну угоду

Блінкен обговорив з лідерами Вірменії та Азербайджану мирну угоду

Державний секретар США Ентоні Блінкен у телефонних розмовах із прем'єр-міністром Ніколом Пашиняном та президентом Азербайджану Ільхамом Алієвим підтвердив підтримку США прогресу у переговорах між країнами щодо мирної угоди.

Про це повідомляється на сайті Держдепартаменту, передає Укрінформ.

Зазначається, що Блінкен у розмові з Пашиняном підтвердив підтримку США прогресу у переговорах між Вірменією та Азербайджаном щодо міцної та гідної мирної угоди. Він зазначив, що США вітають згоду Вірменії та Азербайджану використовувати Алма-Атинську декларацію як основу для делімітації кордону. 

Держсекретар відзначив зусилля США щодо підтримання суверенітету та територіальної цілісності Вірменії, а також бачення прем’єр-міністром Пашиняном демократичного та незалежного майбутнього Вірменії.

У розмові з президентом Азербайджану держсекретар високо оцінив заяву Ільхама Алієва про те, що Вірменія та Азербайджан погодилися використовувати Алма-Атинську декларацію 1991 року як основу для делімітації кордону.

Держсекретар закликав президента Алієва підтримувати динаміку зі своїм вірменським колегою, підтвердивши готовність США підтримувати ці зусилля.

"Блінкен підкреслив прагнення до міцних двосторонніх відносин між США та Азербайджаном, відзначивши наші зусилля щодо співпраці щодо спільних цілей у галузі енергетики, клімату та зв’язку, а також для забезпечення успіху конференції COP 29 у Баку", - йдеться у повідомленні

Блінкен привітав звільнення науковця і правозахисника Губада Ібадоглу під домашній арешт як гуманітарний жест та закликав до повного та швидкого його звільнення. Держсекретар також закликав владу Азербайджану дотримуватися міжнародних зобов’язань у галузі прав людини та звільнити несправедливо затриманих.

Як повідомляв Укрінформ, у результаті спільного засідання представників Баку та Єревана 19 квітня було вперше оголошено про попереднє узгодження делімітації кордонів біля восьми прикордонних сіл. 

19 вересня 2023 року Міністерство оборони Азербайджану оголосило про початок антитерористичних заходів локального характеру в Карабасі.

На наступний день, 20 вересня, президент Ільхам Алієв заявив, що Азербайджан відновив свій суверенітет у Нагірному Карабасі.

Теги по теме
США Армения Азербайджан
Источник материала
Поделиться сюжетом