Чоловіка помістили у будинок для літніх, щоб заволодіти майном: подробиці гучного скандалу на Закарпатті
Чоловіка помістили у будинок для літніх, щоб заволодіти майном: подробиці гучного скандалу на Закарпатті

Чоловіка помістили у будинок для літніх, щоб заволодіти майном: подробиці гучного скандалу на Закарпатті

Коментувати ситуацію у будинку для літніх людей відмовились.

У будинку для літніх людей на Закарпаттічас візиту у заклад представників Офісу Омбудсмена один з підопічних заявив - його утримують силою, намагаючись відібрати майно. Коли цю інформацію перевірили правоохоронці - зʼясувалось - будинок чоловіка йому вже не належить. 

Про це у сюжеті кореспондентки ТСН Світлани Деніщук. 

Чоловіка силоміць утримували у будинку для літніх людей

"Силоміць помістили до стаціонару, відбирали пенсію й понад два роки не випускали на вулицю. Так, стверджує 72-річний житель Берегова, з ним вчиняли ось у цьому центрі соціального обслуговування. Про це стало відомо після візиту у заклад представників Офісу Омбудсмена", - пояснює Світлана Деніщук. 

У будинку для літніх людей чоловік ще з 2020 року. Стверджує, з перших днів терпів образи з боку персоналу, кілька разів намагався втекти.

"Я спробував піти звідси, щоб повідомити у прокуратуру і поліцію - силою занесли назад і побили мене. Двічі таке було", - каже підопічний Берегівського терцентру соцобслуговування Інштван Дзямко. 

Чоловік стверджує - після останньої спроби втечі йому взагалі заборонили виходити на вулицю. 

"Середньовічну вʼязницю влаштували. Не дозволяли вставати з ліжка. От чому я так погано ходжу. Тільки лежати і сидіти", - додає чоловік. 

Директорка закладу відмовилась говорити з журналістами 

Директорка закладу спілкуватися з журналістами не хоче: 

  • "Це закритий об’єкт. До побачення".
  • "Поясніть ситуацію".
  • "Я не збираюся вам нічого пояснювати". 

Продовжити зйомку ТСН вдається тільки після виклику поліції.

Пан Інштван ділить палату ще з п’ятьма чоловіками. Умови задовільні, та чоловік каже - може обслуговувати себе сам і хоче додому. Якого в нього вже нема. 

Будинок чоловіка більше йому не належить

Правоохоронці зʼясували - кілька місяців тому згідно з договором дарування, його будинок у власності іншої людини. Хоча пенсіонер твердить: хату нікому не дарував. 

"Нами було відкрито кримінальне провадження. Звернення стосувалося ймовірного неправомірного відчуження майна. Вже встановлено причетних осіб", - каже керівник Берегівської окружної прокуратури Денис Гіряк. 

Що кажуть сусіди потерпілого

Будинок, в якому жив чоловік, хоч і старенький, проте розташований неподалік центру Берегова на тихій вулиці. Сусіди кажуть - нові власники тут поки не зʼявлялися, але тут вже бачили найнятих працівників.

Все життя пан Іштван жив тут сам, каже сусід. Родичів не мав. В будинку для літніх людей опинився після травми. 

"Він поламав ногу і церква, що тут по Мужійській вулиці, завезли його у лікарню, годували його, приносили їсти додому, а потім віддали його у дім пристарілих", - каже сусід чоловіка Олександр Горзов. 

Що відомо про аферу на Закарпатті

В Офісі Омбудсмена повідомили - до афери з нерухомістю можуть бути причетні нотаріус та керівник комунального закладу міської ради. Поки подробиць не розголошують. Але кажуть, кількість ошуканих пенсіонерів може вимірюватись десятками.

Протягом 2022-2023 років і січня цього року у двох спецвідділеннях центру померли 30 підопічних. Мова про підозрілі смерті самотніх літніх людей, які мали нерухомість. Тепер в прокуратурі перевірятимуть кожен випадок. 

"Ми додатково піднімемо цю інформацію. Вживаються всі необхідні заходи щодо перевірки їхнього майна – куди воно вибуло. Чи це оформили за собою родичі чи знову ж таки нечисті на руку ділки", - каже керівник Берегівської окружної прокуратури Денис Гіряк. 

Пан Іштван поки залишається в будинку для літніх людей. Але правозахисники вже шукають йому інше житло. 

▶ На YouTube-каналі ТСН можна переглянути за цим посиланням відео: ПОМІСТИЛИ в притулок і ВІДІБРАЛИ БУДИНОК! На Закарпатті викрили шокуючу схему

Источник материала
Поделиться сюжетом