Чому атомна бомба, скинута на Хіросіму, залишила на тротуарах тіні людей?
Чому атомна бомба, скинута на Хіросіму, залишила на тротуарах тіні людей?

Чому атомна бомба, скинута на Хіросіму, залишила на тротуарах тіні людей?

Оскароносний байопік Крістофера Нолана  «Оппенгеймер» відновив інтерес громадськості до історичної гонки за розробку атомної зброї. Проте, незважаючи на те, що фільм розповідає про неспокійне сумління Дж. Роберта Оппенгеймера та його страх перед майбутньою ядерною війною, він не показує прямих наслідків бомбардувань Хіросіми та Нагасакі. Проте на вулицях двох уражених міст можна було побачити жахливі докази. 

Чорні тіні людей і предметів, таких як велосипеди, були знайдені розкиданими по тротуарах і будівлях Хіросіми та Нагасакі, двох найбільших міст Японії, після атомного вибуху, який стався над кожним містом 6 і 9 серпня 1945 року, відповідно. Важко зрозуміти, що ці тіні, ймовірно, закривали останні миті кожної людини, подібно до попелястих відливів жертв стародавніх вулканів, які збереглися в Помпеях. Але як з’явилися ці тіні? 

За словами доктора Майкла Хартшорна, почесного опікуна Національного музею ядерної науки та історії в Альбукерке, штат Нью-Мексико, і почесного професора радіології Медичної школи Університету Нью-Мексико, коли вибухала кожна бомба, інтенсивне світло й тепло поширювалися. з точки зриву. Об’єкти та люди на його шляху закривали об’єкти позаду, поглинаючи світло та енергію. Навколишнє світло вибілювало бетон чи камінь навколо «тіні». 

Іншими словами, ці моторошні тіні насправді виглядали приблизно так, як тротуар чи будівля виглядали до ядерного вибуху. Просто решта поверхонь були вибілені, завдяки чому регулярно пофарбована ділянка виглядала як темна тінь. 

Працює на діленні

Інтенсивна енергія, що виділяється під час атомного вибуху, є результатом ядерного поділу. Згідно з некомерційною організацією Atomic Heritage Foundation, розташованою у Вашингтоні, округ Колумбія, поділ відбувається, коли нейтрон влучає в ядро ​​важкого атома, наприклад ізотопів урану-235 або плутонію-239. (Ізотоп — це елемент із різною кількістю нейтронів у своєму атомі). ядро.) Під час зіткнення ядро ​​елемента розбивається на частини, вивільняючи велику кількість енергії. Початкове зіткнення запускає ланцюгову реакцію, яка триває, доки не буде вичерпано весь вихідний матеріал.

«Ланцюгова реакція відбувається за зразком експоненціального зростання, який триває близько мілісекунди», — сказав Алекс Веллерстайн, доцент кафедри науки і технологій Технологічного інституту Стівенса в Нью-Джерсі. «Ця реакція розщеплює трильйон, трильйон атомів за цей період часу, перш ніж реакція зупиниться».

Атомна зброя, використана під час атак 1945 року, була підживлена ​​ураном-235 і плутонієм-239 і виділила величезну кількість тепла та дуже короткохвильового гамма-випромінювання.

Енергія протікає у вигляді фотонних хвиль різної довжини, включаючи довгі хвилі, як радіохвилі, і короткохвилі, як рентгенівські та гамма-промені. Між довгими та короткими хвилями лежать видимі хвилі, які містять енергію, яку наші очі сприймають як кольори. Однак, на відміну від енергії з більш довгими хвилями, гамма-випромінювання є руйнівним для людського тіла, оскільки воно може проходити через одяг і шкіру, спричиняючи іонізацію або втрату електронів, які пошкоджують тканини та ДНК, згідно з даними Колумбійського університету.

Гамма-випромінювання, що виділяється атомними бомбами, також поширюється у вигляді теплової енергії, яка може досягати 10 000 градусів за Фаренгейтом (5538 градусів за Цельсієм), повідомляє Real Clear Science. Коли енергія потрапляла на об’єкт, як-от велосипед чи людину, енергія поглиналася, захищаючи об’єкти на шляху та створюючи ефект відбілювання за межами тіні. 

Насправді, ймовірно, спочатку було багато тіней, але «більшість тіней була б знищена наступними вибуховими хвилями та теплом», — сказав Хартшорн Live Science.

Людська тінь на сходах банку в Хіросімі після вибуху ядерної бомби в серпні 1945 року.   (Автор зображення: Всесвітній історичний архів/Universal Images Group через Getty Images)

Товстун і маленький хлопчик

6 серпня 1945 року атомна бомба на прізвисько «Маленький хлопчик» вибухнула на висоті 1900 футів (580 метрів) над Хіросімою, сьомим за величиною містом Японії. За даними Всесвітньої ядерної асоціації, вибух був еквівалентний вибуху 16 000 тонн (14 500 метричних тонн) тротилу, який спричинив імпульс теплової енергії, що прокотився по місту. Імпульс зрівняв 5 квадратних миль (13 квадратних кілометрів) міста. Майже чверть населення Хіросіми загинула відразу. Інша чверть померла від наслідків радіаційного отруєння та раку в наступні місяці.

Через три дні після цього вибуху Сполучені Штати підірвали другу атомну бомбу на прізвисько Товстун над містом Нагасакі, приблизно за 185 миль (300 км) на північний схід від Хіросіми. Плутонієва бомба 239 призвела до вибуху потужністю 21 000 тонн (19 000 метричних тонн), що призвело до подібних руйнувань і смерті по всьому місту.

Імператор Хірохіто оголосив про капітуляцію Японії 15 серпня та підписав офіційну декларацію 2 вересня 1945 року, завершивши бойові дії у війні на Тихому океані та завершивши Другу світову війну. 

Деякі об’єкти, такі як кран на цьому трубопроводі, також залишали тіні на поверхнях після того, як захистили частини свого оточення від ядерного випромінювання.(Кредит зображення: Getty Images)

Пам’ять

Під час війни Сполучені Штати націлилися на обидва японські міста через їхнє військове значення, а також їх відносну безпеку від попередніх бомбардувань; оскільки міста в основному не були зачеплені нальотами, збитки, завдані атомними бомбами, можна буде легко виміряти, згідно з Atomic Archive, онлайн-сховищем документів, пов’язаних із розробкою та використанням атомної зброї. 

З часом довгострокові наслідки радіації, що виділяється кожною бомбою, викликали значні питання щодо її використання. Багато тіней, викарбуваних на камені, були втрачені через вивітрювання та ерозію вітром і водою. Кілька ядерних тіней було видалено та збережено в Меморіальному музеї миру в Хіросімі, щоб майбутні покоління могли розмірковувати про ці події.

«Я вважаю, що дуже важливо пам’ятати про наслідки використання ядерної зброї», — сказав Веллерстайн Live Science. «Дуже легко розглядати цю зброю як знаряддя державного управління, а не як зброю масового знищення. Ядерні тіні служать потужним нагадуванням про людську ціну використання [атомної зброї]».

Источник материала
Поделиться сюжетом