Чотири поради податківцям від Ради бізнес-омбудсмена
Чотири поради податківцям від Ради бізнес-омбудсмена

Чотири поради податківцям від Ради бізнес-омбудсмена

Чотири поради податківцям від Ради бізнес-омбудсмена

На випадок тривалих справ у судах, котрі відбуваються на тлі незначних грошових зобов'язань, є кілька гарно відпрацьованих технік.

Фахівці мають поради на ті випадки, коли частка надходжень від донарахованих грошових зобов'язань не досягає й 1% у загальній сумі податкових надходжень, але витрати на тривалі судові розгляди продовжуються. Про це говорить Віктор Конев у статті «Податкова політика — усе, результат — ніщо» на сайті ZN.UA.

Зокрема експерти вважають доцільним:

  • формування ДПС нового напряму політики для забезпечення застосування принципу верховенства права;
  • комунікацію з платниками податків задля виправлення помилок перед визначенням грошового зобов'язання або штрафної санкції;
  • посилення ролі юридичних департаментів в органах ДПС на етапі податкових перевірок для визначення їхніх власних судових перспектив;
  • зменшення кількості справ в адміністративних судах з використанням інструментів медіації.

«На третій рік великої війни податкові перевірки усе ще проводяться з презумпцією «злої волі», коли кожний платник податків розглядається як потенційний і навіть імовірний порушник. Нашою спільною метою має бути перехід до презумпції «доброї волі», відображеної в тих понад 99% добровільних податкових платежів», — йдеться у звіті Ради.

Там вважають, що слід надавати якісну підтримку, щоб дотриматися податкового законодавства. Законослухняна більшість платників податків сама виправляє свої помилки. А важку фіскальну артилерію зосереджують на недобросовісних платниках, залучених до «сірих» і «чорних» схем.

Нагадаємо, до 1 травня платники податків в Україні мають подати декларацію про майновий стан і доходи. Розвиток електронних сервісів дозволяє громадянам обирати спосіб подачі документації.

Источник материала
Поделиться сюжетом