ЄС потрібен “план Маршалла” для України і Молдови – Санду
ЄС потрібен “план Маршалла” для України і Молдови – Санду

ЄС потрібен “план Маршалла” для України і Молдови – Санду

ЄС потрібен “план Маршалла” для України і Молдови – Санду

Очільник країни-сусіда України вважає це життєвою необхідністю

ЄС має розробити і впровадити у життя сучасну версію “Плану Маршалла” США, часів Другої світової війни. Але цього разу необхідно спрямувати зусилля на відновлення України та Молдови. Таку пропозицію оприлюднила президент Молдови Майя Санду, яку цитує Еuractiv.

Санду виголосила цю пропозицію на щорічній конференції ЄС у Брюсселі з питання бюджету євроспільноти.

“План Маршалла був розроблений і втілений, щоб показати виснаженому війною континенту, що капіталізм і демократія є кращим шляхом, ніж будь-що, запропоноване комунізмом. Сьогоднішня сучасна версія такого плану також повинна запропонувати подібну надію тим з нас, хто прагне до членства в ЄС”, – вважає Майя Санду.

Заклик Санду перегукується з подібними закликами щодо “плану Маршалла” для України, зробленими минулого року президентом України Володимиром Зеленським і очільниками низки країн-членів ЄС.

За підрахунками ООН, які зроблені експертами у лютому, в наступне десятиліття, відновлення України потребуватиме 486 мільярдів доларів, тобто на 75 мільярдів доларів більше, ніж прогнозували у 2023 році.

Під час свого виступу очільник Молдови вказала, що бюджет ЄС має спрямовуватись не лише на критично важливі проєкти у напрямку екології, просування цифрових та інфраструктурних проєктів, але й має бути спрямований на реалізацію захисту загальноєвропейських, гуманістичних цінностей. Це мають бути ресурси для відбиття атаки на країни, що знаходяться під загрозою “темних сил”, які бачать альтернативне майбутнє ЄС.

“Нам потрібно інвестувати в порятунок життів, відновлення миру та захист свободи в ключові моменти історії”, – заявила президент Молдови.

Україна платить величезну ціну за стримування імперських амбіцій Росії і тому може розраховувати на новий «План Маршалла», який відбудує і трансформує нашу економіку. Таку заяву у лютому 2024 року зробив прем’єр-міністр Денис Шмигаль під час виступу на Форумі партнерства США та України.

Источник материала
Поделиться сюжетом