Кабмін відповів, чи буде в Україні створена зоополіція
Кабмін відповів, чи буде в Україні створена зоополіція

Кабмін відповів, чи буде в Україні створена зоополіція

Кабмін відповів, чи буде в Україні створена зоополіція

Відповідна петиція від зоозахисників набрала 25 тисяч підписів.

Зоозахисники  пропонують владі створити в складі патрульної поліції окремий підрозділ, який займатиметься справами щодо захисту тварин від жорстокого поводження. Відповідна петиція набрала понад 25 тисяч підписів.

У Кабміні відповіли, що на сьогодні створення окремих підрозділів із захисту тварин від жорстокого поводження в органах Національної поліції є недоцільним, оскільки частка кримінальних та адміністративних проваджень стосовно тварин незначна.

Зокрема, протягом 2022 року з понад 3,9 млн адмінправопорушень 0,08% стосувались тварин. І серед 268 тис. кримінальних правопорушень - 150 тис. зареєстровано за статтею 299 КК України, що становить 0,06%.

У 2023 році 0,1%  адмінправопорушень від загальної кількості стосувались тварин і з 369 тис. кримінальних правопорушень 174 або 0,05% відкрито за статтею  299 КК України.

За перше півріччя 2024 року відкрито 1283 проваджень через адмінправопорушення та 63 кримінальних проваджень стосовно тварин, що становить 0,1% та 0,06% від загальної кількості.

Зазначається, що  МВС та Нацполіція  систематично підвищують рівень знань поліцейських у цій сфері. Зокрема, здійснюється розроблення методичних рекомендацій на тему "Як захистити тварин від жорстокого поводження: організаційні, кримінальні, кримінально-процесуальні та криміналістичні аспекти". Ці рекомендації отримають слідчі підрозділи Нацполіції під час документування таких кримінальних правопорушень та здійснення досудового розслідування в кримінальних провадженнях щодо кримінальних правопорушень, кваліфікованих за статтею 299 КК України. Також поліцейські проходять тренінги за участі зоозахисників, протягом 2023  року  у них взяли участь 670 поліцейських.

Як повідомлялося, в Україні планують запровадити правила для власників тварин щодо їх безпечного перевезення в авто.

Источник материала
Поделиться сюжетом