Як оскаржити штраф за порушення правил дорожнього руху: процедура покроково
Як оскаржити штраф за порушення правил дорожнього руху: процедура покроково

Як оскаржити штраф за порушення правил дорожнього руху: процедура покроково

Сплата штрафу за порушення правил дорожнього руху — питання багатопланове, де важливу роль грають деталі та терміни. Адвокати кажуть — насправді, процедура проста, проте є важливі нюанси.

В Україні алгоритм оскарження штрафу за порушення ПДР є простим. Проте, перед усім необхідно визначити, які саме порушення були допущені працівниками поліції. Поширеними є безпідставна зупинка транспортного засобу (недотримання вимог ст. 35 ЗУ "Про Національну поліцію"). Юристи наголошують: поліцейський має право зупинити авто у разі порушення правил руху водієм так само, як і водій має право потім оскаржити штраф, призначений поліцейським. Адвокати розповіли Фокусу про терміни, вартість подання позовної заяви та саму процедуру оскарження виписаного поліцією штрафу.

"Працівники Національної поліції України мають повноваження в результаті розгляду справи про адміністративне правопорушення скласти постанову про накладення адміністративного стягнення у вигляді штрафу. Однак часто трапляється ситуація, коли вказані постанови виносяться із значними порушеннями і, відповідно, є обґрунтовані підстави для їх оскарження у встановленому законом порядку", — зазначив у коментарі Фокусу юрист АО "EvrikaLaw" Андрій Шелих.

Поліцейський має право зупинити авто у разі порушення правил руху водієм так само, як і водій має право потім оскаржити штраф, призначений поліцейським
Фото: УНІАН

Не варто витрачати час: термін оскарження штрафу за законом

Якщо водій не визнає свою провину у порушенні правил дорожнього руху і вирішує подати позовну заяву щодо оскарження, то слід робити це за своїм місцем проживання або за місцем перебування відповідача. На цьому Фокусу наголосила адвокатка, керуюча адвокатського бюро "Ольги Новікової" Ольга Новікова. Також не слід зволікати із оскарженням.

Оскаржити постанову доволі просто. Однак КУпАП встановив для водіїв термін — лише 10 днів з моменту винесення постанови

"Оскаржити постанову доволі просто. Однак КУпАП (Кодекс України про адміністративні правопорушення — ред.) встановив для водіїв термін — лише 10 днів з моменту винесення постанови. Тому після отримання копії постанови особа має право звернутися за захистом своїх прав до керівництва патрульного поліції. Але такі звернення часто залишаються без відповіді. Тож аби не витрачати час, відразу звертайтеся до суду. Позовну заяву необхідно подати до суду або за своїм місцем проживання або за місцем знаходження відповідача", — пояснила Ольга Новікова.

Важливо В Україні внесли зміни до Правил дорожнього руху: що потрібно знати водіям

Адвокатка також звертає увагу, що відповідачем необхідно вказати не інспектора, який виніс стосовно водія постанову, а саме орган Національної поліції, працівник якого виписує постанову про штраф.

Андрій Шелих погоджується із експерткою та додає, що дотримання термінів відіграє важливу роль. Тож, дійсно, потрібно переконатися, чи не втрачено час для оскарження постанови, згідно зі ст. 289 Кодексу України про адміністративні правопорушення з моменту її винесення або набрання нею законної сили (якщо, наприклад, йдеться про порушення ПДР зафіксовані в автоматичному режимі).

Для оскарження штрафу відповідачем необхідно вказати не інспектора, який виніс стосовно водія постанову
Фото: УНІАН

Процедура та вартість оскарження штрафу за порушення ПДР

Водночас, як каже юрист, якщо строки пропущені, то разом із позовною заявою необхідно подати обґрунтовану заяву про поновлення терміну.

"Варто звернути увагу, що згідно висновку Великої Палати Верховного Суду, викладеному у постанові від 18.03.2020 у справі № 543/775/17, за подання позовної заяви про оскарження постанови по справі про адміністративне правопорушення сплачується судовий збір у розмірі 0,2 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб (у 2024 році — 605,60 грн). Водночас, згідно п. 3 ч. 2 ст. 288 Кодексу України про адміністративні правопорушення, постанову про накладення штрафу може бути оскаржено до вищестоящого органу чи посадової особи", — пояснив юрист Андрій Шелих.

За подання позовної заяви потрібно сплатити судовий збір у розмірі 605,60 грн. У випадку, якщо позов буде задоволений, судовий збір повертається Позивачу у повному обсязі

За його практикою, саме судовий захист є найбільш ефективним.

Також юрист повідомив:якщо позов задовольнять, судовий збір повертається позивачу у повному обсязі.

Після отримання копії постанови особа має право звернутися за захистом своїх прав до керівництва патрульного поліції
Фото: УНІАН

Оскарження штрафу: як скласти позовну заяву

Документ має ґрунтуватися на нормах КУпАП. А у самому позові потрібно зазначити:

  • на підставі якої статті КУпАП винесено постанову, дату, серію та її номер, дані працівника поліції;
  • чому водій вважає постанову незаконною, а штраф необ’єктивним;
  • підтвердити свою думку аргументами й, за наявності, доказами, як-от відео- чи аудіозаписи, покази свідків.

У позовній заяві потрібно висловити прохання визнати дії працівника поліції протиправними, скасувати постанову про адміністративне правопорушення та закрити адміністративне провадження

"Разом з тим, у позовній заяві треба висловити прохання визнати дії працівника поліції протиправними, скасувати постанову про адміністративне правопорушення та закрити адміністративне провадження", — додає адвокатка Ольга Новікова.

Після подання позовної заяви до відповідного суду, вона приймається до розгляду та якщо вказані водієм порушення працівників поліції є суттєвими, постанова про накладення штрафу буде скасована, а справа про адміністративне правопорушення закрита. Відтак, сплачувати штраф буде не потрібно.

У позовній заяві треба висловити прохання визнати дії працівника поліції протиправними
Фото: УНІАН

Дізнатись про штраф: які способи існують сьогодні

В Україні зараз працює автоматична фіксація порушень правил дорожнього руху. Відтак, водій може просто отримати по пошті постанову про штраф, тобто, в більшості випадків таку постанову не вручатимуть особисто. За даними Урядового порталу, отримати дані про наявність штрафів водій може на наступних сервісах:

  • офіційний сайт МВС України: bdr.mvs.gov.ua
  • офіційний мобільний застосунок МВС України — "Штрафи ПДР":
  • Android: surl.li/lugjx
  • IOS: surl.li/lugkd
  • Чатбот "Штрафи ПДР" @ShtrafyPDRbot

В Україні зараз працює автоматична фіксація порушень правил дорожнього руху. Відтак, водій може просто отримати по пошті постанову про штраф

В Україні працює автофіксація порушень ПДР
Фото: УНІАН

"За допомогою офіційних сервісів можна легко виконати пошук постанов за порушення, вчинені на транспортних засобах. Окрім того можна оформити підписку на отримання повідомлень про винесення нових постанов. Оплата онлайн доступна з моменту винесення постанови. Тож не треба чекати, поки постанова надійде до вашої поштової скриньки. Мобільний застосунок "Штрафи ПДР" особливо стане в нагоді тим водіям, які користуються транспортними засобами, що за ними не зареєстровані. Адже після винесення постанови поштове відправлення прийде безпосередньо власнику авто. Натомість застосунок завжди в телефоні, а отже й інформація про винесення постанов — завжди під рукою", — йдеться у повідомленні на сайті Кабміну. Там додали: якщо оплата здійснена протягом 10 днів із моменту отримання постанови (або до цього часу, дізнавшись із допомогою застосунків), можна сплатити лише 50% від розміру штрафу.

Теги по теме
Украина полиция штраф адвокат
Источник материала
Поделиться сюжетом