КЖЕ висловила підтримку Суспільному на тлі пропозицій виключити його з прайм-тайм ефірів телемарафону
КЖЕ висловила підтримку Суспільному на тлі пропозицій виключити його з прайм-тайм ефірів телемарафону

КЖЕ висловила підтримку Суспільному на тлі пропозицій виключити його з прайм-тайм ефірів телемарафону

У своїй заяві КЖЕ наголосила: незважаючи на недофінансування, Суспільне продовжує виробляти якісний контент, якому довіряють споживачі.

Комісія з журналістської етики виступила із заявою, в якій висловила свою підтримку Суспільному. Приводом для заяви стали «випади щодо Суспільного мовника зі сторони окремих народних депутатів, а також з’явилася інформація про прагнення виключити суспільного мовника з прайм-тайм ефірів Єдиного марафону».

«У світлі цієї інформації Комісія хотіла б наголосити на своїй підтримці реформи суспільного мовника, яка є одним з успішних прикладів медіареформ часів незалежності. Адже результатом цієї реформи є перетворення неповороткого державного гіганта з обласними філіями, що часто виступали рупорами влади, на конкурентне медіа, яке дотримується стандартів журналістської етики», — йдеться у заяві КЖЕ.

У своїй заяві Комісія нагадала, що про вимогу провести реформу державного ТБ йшлося ще у 2005 році на Парламентській асамблеї Ради Європи. Громадянське суспільство працювало над цією реформою з 2014-2015 років, коли було ухвалено Закон України «Про Суспільне телебачення і радіомовлення України» (нині — «Про Суспільні медіа України»), де закріплені гарантії інституційної, фінансової та редакційної незалежності мовника відповідно до стандартів Ради Європи. Ці ж стандарти вже у 2024 році увійшли до Європейського акту про свободу медіа на рівні Європейського Союзу.

«Попри забезпечення незалежних виборів менеджменту Суспільного як у 2017, так і у 2021 роках, а також включення Суспільного до різноманітних «білих списків» медіа, що дотримуються журналістських стандартів, виділення закріпленої на рівні законодавства гарантованої фінансової суми у 0,2% від загальної суми видатків державного бюджету на діяльність медіа не відбулося жодного разу від моменту трансформації та злиття усіх місцевих компаній у єдине ПАТ “НСТУ”», — констатують у КЖЕ.

В Комісії також зазначили: під час повномасштабного російського вторгнення довіра до Суспільного зросла з 60,5% у 2020 до 86% у 2023 роках.

КЖЕ наголосила, що тиск на мовника є неприпустимим, а будь-яке втручання у його редакційну політику, «є надмірним втручанням у свободу медіа попри правовий режим воєнного стану».

«Забезпечення належного функціонування Суспільного, зокрема через його повноцінне фінансування, є запорукою сталості плюралізму думок навіть у воюючій країні», — висловили впевненість у КЖЕ.

Народна депутатка України Мар’яна Безугла  оприлюднила кілька постів на своїй фейсбук-сторінці, які присвятила темі доцільності фінансування шести державних каналів, причому до «державних» вона зарахувала і Суспільне мовлення.

У дописі Мар’яна Безугла, зокрема, написала про те, що «є аж 6 (!) державних мовників, але немає інформаційних військ, які росіяни створили собі ще в 2014 році» та що «Суспільне, Дом і FreeДом мають мізерні охоплення і диверсифікують кошти».  Нардепка запропонувала  залишити фінансування лише одного каналу, зокрема «Ради» або Суспільного.

Сьогодні, 29 квітня, Суспільне мовлення на своєму корпоративному сайті оприлюднило відповідь на закиди щодо своєї діяльності.

Читайте також:

  • Аудиторія телемарафону «Єдині новини» зменшилась у минулому році на 10%, — дослідження «Детектора медіа»
  • «Репортери без кордонів» закликали український уряд припинити спільний телемарафон «Єдині новини»
  • Після звільнення Ткаченка телемарафон втратив єдину інформаційну рамку, — джерела «УП»
  • До перемоги й далі? Що буде з єдиним телемарафоном  

 

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
Долучитись
Источник материала
Поделиться сюжетом