«Найсучасніший і найсмертоносніший»: розпочинається створення нового європейського танку MGCS
«Найсучасніший і найсмертоносніший»: розпочинається створення нового європейського танку MGCS

«Найсучасніший і найсмертоносніший»: розпочинається створення нового європейського танку MGCS

Міністр збройних сил Франції Себастьєн Лекорню підписав угоду зі своїм німецьким колегою Борисом Пісторіусом щодо першої фази створення майбутнього танка Main Ground Combat System (MGCS). Перед камерами вони ініціювали меморандум про взаєморозуміння, який встановив розподіл роботи 50-50 між виробниками в двох країнах

Подробиці

Кульмінацією дискусій, що відбулися в Парижі, стало підписання угоди щодо початкової фази, відомої як «1A», програми MGCS (Основна наземна бойова система), що символізує політичну відданість обох країн спільному прогресу. Програма MGCS спрямована на заміну сучасних основних бойових танків, таких як французькі «Леклерк» і німецькі «Леопард 2» на систему, яка включає в себе передові та інноваційні технології. Ця нова наземна бойова система включатиме такі функції, як мережеве керування операціями та безпілотні, автоматизовані можливості і розроблена вона, щоб досягти успіху в бойових сценаріях високої інтенсивності завдяки своїм технологічним інноваціям.

Меморандум про взаєморозуміння, підписаний у Парижі, визначає, що Франція та Німеччина сплачуватимуть по 50% витрат на співпрацю, що відображає збалансоване партнерство та забезпечує справедливий розподіл промислової праці між двома країнами. У структурі, схожій на авіаційну програму FCAS (Future Combat Air System), Франція візьме провідну роль у FCAS, тоді як Німеччина керуватиме розробкою MGCS.

Партнерство, яке розпочалося з офіційних обговорень у 2012 році та було офіційно закріплено у 2017 році, є значним кроком у консолідації європейських зусиль у сфері оборони. Це дозволяє використовувати сильні сторони багатьох зацікавлених сторін, включаючи KNDS, спільне підприємство німецької Krauss-Maffei Wegmann і французької Nexter Systems. Ця співпраця спрямована не лише на посилення військового потенціалу, а й на сприяння інтеграції в ширшу європейську оборонну промисловість.

MGCS готовий переосмислити майбутню броньовану війну завдяки інтеграції штучного інтелекту (ШІ) і передових технологій підключення. Під керівництвом Марсьяла, архітектора можливостей з Генерального управління озброєнь Франції (DGA), MGCS використовує ШІ для покращення збору розвідданих, планування, командування та координації вогню. Ця інтеграція штучного інтелекту забезпечує швидке прийняття рішень на різних рівнях командування, зберігаючи людський нагляд у центрі його операцій. Розширений зв’язок системи дозволяє обмінюватися тактичною інформацією в режимі реального часу через інтегровану бойову хмару, забезпечуючи безперебійну координацію між різними модулями автомобіля. Це підтримує напівавтоматичні дії, які підвищують оперативну ефективність проти ворогів.

За словами Дельфіна, який відповідає за розробку майбутніх наземних бойових систем у DGA, MGCS розвивається на основі спільного інформаційного підходу системи Scorpion і розроблена для адаптації до сучасних загроз, таких як безпілотники, автономна зброя та кібератаки.

Що стосується озброєння, то MGCS зможе вражати цілі на відстані до 8000 метрів, що значно збільшить радіус дії порівняно з поточним танком Leclerc. Його модулі розширюють можливості штурму, діючи узгоджено, посилюючи наступальну силу та складність, створюючи таким чином численні виклики та несподіванки для ворога. Система також має переваги від розширених можливостей спостереження на відстані до 10 000 метрів, що покращує виявлення та передбачення цілей.

Конструкція MGCS включає комплексний набір захисту з активним камуфляжем, посиленою бронею, засобами протидії та нейтралізації для захисту як від повітряних, так і від наземних загроз. Стратегічний розподіл озброєння на різних платформах зменшує масу, одночасно підвищуючи мобільність і захист екіпажу.

Ці технологічні досягнення відіграють вирішальну роль у проекті «Титан», який стане наступником ініціативи «Скорпіон» у 2040 році. Проект «Титан» спрямований на революцію у вирішальних можливостях армії, розсуваючи межі спільного повітряно-земляного бою, включаючи спільні та союзницькі оперативні рівні.

Буде створено проектну компанію для нагляду за розробкою MGCS із залученням таких компаній, як KNDS Deutschland, KNDS France, Rheinmetall Landsysteme та Thales SIX. Ця компанія спільно керуватиме франко-німецькими зусиллями та чотирма основними компонентами системи: гарматною платформою, ракетною платформою, платформою бойової підтримки та операційною системою.

Програма розділена на вісім основних компонентів, починаючи від розробки шасі з автоматизованою навігацією і закінчуючи захистом від безпілотних літальних апаратів, включаючи створення симуляційного середовища та налаштування розширеної системи зв’язку та командування. Кожним умовним «стовпом» керуватиме або Франція, або Німеччина, або спільно, залежно від їхніх конкретних сфер знань.

  • Стовп 1 – платформа MGCS з шасі та автоматизованою навігацією під керівництвом Німеччини;
  • Стовп 2 – гармати, вежі та боєприпаси під франко-німецьким керівництвом. Спочатку будуть розроблені різні національні системи гармат, і після порівняльних випробувань буде обрана одна система;
  • Стовп 3 – додаткове озброєння, таке як керовані ракети під французьким командуванням;
  • Стовп 4 – Система зв’язку, командування та взаємодії як «цифрова нервова система» під франко-німецьким керівництвом;
  • Стовп 5 – Симуляційне середовище під франко-німецьким керівництвом;
  • Стовп 6 – Сенсорні системи під керівництвом Франції;
  • Стовп 7 – захист від безпілотників під керівництвом Німеччини;
  • Стовп 8 – Підтримка, логістика та інфраструктура під франко-німецьким керівництвом.

До остаточного підписання контракту, запланованого на наступний рік, проект ще має отримати схвалення бюджетного комітету німецького Бундестагу. Після підписання угоди міністри Пісторіус і Лекорню висловили вдячність залученим командам за їх наполегливу роботу, підкресливши важливість цього франко-німецького співробітництва не лише для захисту обох націй, але й для майбутнього європейської безпеки.

Источник материала
Поделиться сюжетом