Німецькі вчені представили біонічного робота-бджолу
Німецькі вчені представили біонічного робота-бджолу

Німецькі вчені представили біонічного робота-бджолу

BionicBee вміє літати в рої до десяти роботів. Вони не стикаються один з одним.

Інженери з Німеччини створили біонічного робота у вигляді бджоли. BionicBee виявився значно більшим за біологічний аналог.

Робот являє собою невеликий дрон із двома крилами. Довжина його корпусу – 22 см, а розмах крил виявився на 2 см більшим. Важить «бджола» 23 грами. Для конструкції використовували 3D-друк.

За словами Деніса Мюграуера з компанії Festo, що створила робота, розробники тривалий час досліджували справжніх бджіл. Це допомогло визначити характеристики орнітоптера і механіку польоту. Загалом на розробку пішло два роки.

Крила змахують із частотою від 15 до 20 Гц, вони можуть відхилятися до 180 градусів вперед і назад. Для руху використовується електромотор, а коригують політ три сервоприводи.

Кожного робота оснастили системою GPS і стабілізатором положення. Завдяки цьому BionicBee можуть літати з іншими «бджолами» в рої в приміщенні з системою позиціювання.

Комп’ютер аналізує дані в режимі реального часу, щоб задати траєкторію польоту й уникнути зіткнень. Роботи синхронізуються один з одним за допомогою децентралізованої системи. Поки що в рої можуть літати до десяти «бджіл».

Розробники, які раніше створювали роботів у вигляді мурашок і восьминогів, зазначили, що експерименти іноді залишаються тільки на стадії прототипів. Проте вони відкривають шлях для нових технологій і майбутніх інновацій.

Источник материала
Поделиться сюжетом