Обмеження для українців мобілізаційного віку: як працюють консульства у Німеччині
Обмеження для українців мобілізаційного віку: як працюють консульства у Німеччині

Обмеження для українців мобілізаційного віку: як працюють консульства у Німеччині

Консульський відділ Посольства та генконсульства України в ФРН продовжують працювати у звичному режимі після ухвалення урядом постанови, згідно з якою чоловіки віком 18-60 років, які перебувають за кордоном, зможуть отримати паспорт громадянина України та закордонний паспорт лише у територіальних органах чи підрозділах ДМС.

Кореспондент Укрінформу в понеділок не побачила черг перед консульським відділом у Берліні.

Жодних надзвичайних ситуацій досі не фіксувалося. Посилені превентивно заходи безпеки виявилися непотрібними.

Як повідомили в одній із дипломатичних установ, «консульські послуги надаються у повній відповідності до методичних розʼяснень та рекомендацій МЗС України». За необхідності громадянам надаються додаткові розʼяснення та наголошується, що призупинення надання послуг діє до 18 травня, відповідно до рішення МЗС України. Щоправда, дещо змінилася статистика надання консульських послуг з огляду на припинення надання їх певній категорії осіб.

Тим часом, у бесіді з Укрінформом увагу до можливих негативних наслідків рішення привернув українсько-німецький адвокат Андрій Ілін.

Він акцентував на тому, що багато людей, зокрема й чоловіків, уже давно виїхали за кордон і отримали дозволи на постійне місце проживання – так зване ПМП.

«Ці люди при виїзді на ПМП знімалися з місця реєстрації та з обліку у військоматах. Новий закон не виділяє жодним чином цих людей, ігнорує їх, а відтак вони так само підпадають під дію цього закону», - зазначив юрист. За його словами, ці люди тепер повинні оновити свої дані, але держава унеможливлює це, тому що не створений електронний кабінет призовника.

«На сьогоднішні день, щоби оновити свої дані, потрібно повертатися в Україну. Чи поїде людина, яка має постійну роботу в Німеччині, щоби оновити свої дані? Звісно ні. Вона піде і отримає німецьке громадянство. Влада зробила так, що українці, які до останнього залишалися патріотами своєї держави, які не планували виходити з українського громадянства, вони отримають громадянство інших країн, тим більше, що сьогодні Німеччина, наприклад, не вимагає для цього виходити з громадянства свої Батьківщини», - зауважив Ілін, який мешкає у Німеччині з 2007 року.

Ще одним негативним фактором є те, що наразі серед волонтерів, які потужно допомагали Україні від початку агресії, купували за свій кошт автівки, обладнання, медикаменти та багато іншого, відчувається нерозуміння та невдоволення, а отже вони можуть тепер просто перестати це робити.

Адвокат також висловив переконання, що будуть позови до судів, адже порушено низку прав громадянина.

Варто нагадати, що німецькі урядовці вже заявили про те, що українцям, які не мають можливості отримати український паспорт, будуть видавати «закордонні паспорти для іноземців». Такі документи видаються, якщо є обґрунтування, чому людина не може зробити паспорт своєї держави. В даному випадку обгрунтування відоме.

За наявними даними, в Німеччині наразі проживає від 200 до 240 тисяч українських чоловіків призовного віку.

Теги по теме
Германия
Источник материала
Поделиться сюжетом