Переможець Барселони та збірної Франції. Найбільш пам'ятні матчі за Михайла Фоменка
Переможець Барселони та збірної Франції. Найбільш пам'ятні матчі за Михайла Фоменка

Переможець Барселони та збірної Франції. Найбільш пам'ятні матчі за Михайла Фоменка

Джерело - Чемпіон.

На 76 році життя відійшов у вічність відомий ексфутболіст і тренер Михайло Фоменко. Згадуємо матчі, якими гравець та наставник назавжди закарбував у історії своє ім'я. 

Більшість знає Михайла Івановича як успішного тренера, проте Фоменко чимало встиг виграти і як футболіст у складі київського Динамо. Найпомітнішими були перемоги на міжнародній арені. Фоменко був одним із учасників фіналу КОК-1975 із угорським Ференцварошем. 

180 хвилин триразовий чемпіон СРСР у складі Динамо відіграв і в обох тріумфальних для киян матчах за Суперкубок Європи-1975 із Баварією. 

Кар'єру тренера Фоменко почав іще в 1979-му. Проте дійсно значущою для історії була його робота в якості головного на лаві вже в 1993-му. Й саме на чолі рідного Динамо. Це з Фоменком кияни, граючи в меншості з 27 хвилини, на тоді "Республіканському" перемогли Барселону Йохана Кройфа.

Наступного разу про Фоменка-тренера більшість вболівальників згадала вже тоді, коли Михайло Іванович провів, як виявилося, свою останню каденцію на лаві запасних. Та саме робота зі збірною України стала й найбільш вагомим надбанням Фоменка-тренера, завдяки якому його пам'ятатиме нинішнє покоління. 

37 матчів, другий в історії головної команди країни показник перемог. З Фоменком "синьо-жовта" дружина не змогла кваліфікуватися на ЧС-2014, проте подарувала одну з найяскравіших перемог у історії збірної. Мова про домашню звитягу над Францією.

Фоменко вивів Україну на великий турнір із другої спроби. І нехай подолати бар'єр кваліфікації Євро-2016 через груповий раунд не вдалося, у стикових матчах із Словенією "синьо-жовті" були на висоті. 

На жаль, сама першість континенту стала для "синьо-жовтих" суцільним розчаруванням — команда програла всі три матчі, а Фоменко виглядав тренером, який не в змозі вплинути на своїх підопічних. Михайло Іванович покинув команду майже одразу по закінченні турніру.  

Нагадаємо, про смерть Михайла Фоменка стало відомо сьогодні вранці. 

Редакція не впливає на зміст блогів і не несе відповідальності за думку, яку автори висловлюють на сторінках champion.com.ua

Теги по теме
Сборная Украины
Источник материала
Поделиться сюжетом