Поляки розблокували всі пункти пропуску на кордоні: як вдалося цього досягти
Поляки розблокували всі пункти пропуску на кордоні: як вдалося цього досягти

Поляки розблокували всі пункти пропуску на кордоні: як вдалося цього досягти

Юрист-аналітик Андрій Вігірінський розповів 24 Каналу, що це надто вузький погляд виключно на політичну проблематику, пов'язану з парламентськими виборами чи виборами президента Польщі, які мають відбутися у 2025 році. За такою логікою процес блокади українсько-польського кордону мав би тривати ще рік.

Навантаження починає знижуватись

За його словами, насправді це питання не стосується виключно політики, оскільки самі блокувальники не очікували політичного лідерства. Це були представники бізнесу, фермери, логісти, а також агітатори, які очолювали весь стихійний процес. А от проблематика стосується насамперед економічного інтересу Польщі.

Українській стороні через сукупність обставин і факторів вдалося досягти можливості експортувати свою продукцію меншою мірою через територію Польщі.

Ми говоримо про цілий комплекс заходів і початок інтенсивнішої роботи з нормальним тоннажем роботи наших портів, тобто експорту продукції через Чорне море, а також покращення залізничного сполучення через Молдову, який є альтернативним логістичним маршрутом. Як наслідок, навантаження на Польщу починає поступово знижуватись,
– зауважив Вігірінський.

Він додав, що Європейський Союз вживає також організаційних заходів, тобто надання можливостей, пов'язаних із квотуванням для поляків перевезення наших вантажів.

Загроза польській економіці

За словами юриста-аналітика, Польща розглядає українську сільськогосподарську продукцію як загрозу для власної економіки, фермерства і зайнятих в економіці осіб.

Вони будуть вживати заходів, пов'язаних з контролем за логістикою, щоб наша продукція не залишалася на території Польщі. Якщо вона прямує транзитом через територію Польщі, то відповідні суверенні органи відслідкують, щоб продукція виїхала з Польщі і поїхала в напрямку іншої країни чи портів Греції, Середземного моря тощо,
– сказав Андрій Вігірінський.

Він підкреслив, що це питання все ж таки економічне, і нашими представниками уряду вживаються комплексні заходи – альтернативні маршрути, домовленості та поступки, на які доводиться йти.

Блокування українсько-польського кордону: що відомо

  • Після початку повномасштабного вторгнення Росії Україна втратила можливість перевозити свої товари авіасполученням та морськими шляхами. Щоб підтримати економічний та оборонний сектори, Україна погодила з ЄС тимчасову лібералізацію торговельних відносин: скасування мит на українські товари та транспортний безвіз.
  • 6 листопада 2023 року польські перевізники почали блокувати кордон з вимогою скасувати транспортний безвіз для України. Вони заблокували три пункти перетину кордону: "Ягодин — Дорогуськ", "Краківець — Корчова", "Рава-Руська — Гребенне", а з 27 листопада до заблокованих додався пункту пропуску "Медика – Шегині". Внаслідок блокади утворилися величезні черги з-понад 3 тисяч транспортних засобів.
  • Блокування начебто вщухли у січні 2024 року, однак вже у лютому спалахнули з новою силою проти експорту українського зерна, яке продавалося значно дешевше за польське і створювало непомірну конкуренцію на ринку. Також поляки протестували проти української сільськогосподарської продукції, такої як кукурудза, м'ясо птиці та цукор. Лише у березні Україна через блокування кордону втратила 6,3 мільярда гривень.
  • Польський прем'єр Дональд Туск після саміту Європейської ради в Брюсселі закликав польських фермерів припинити блокування кордону з Україною. "Ми не можемо жодним чином завдати шкоди Україні в ситуації, коли вирішується доля війни", – наголосив польський прем'єр.
Теги по теме
Новости Украины Польща
Источник материала
Поделиться сюжетом