Прямо з траси: ТЦК затримують водіїв, які повертаються з-за кордону, — асоціація
Прямо з траси: ТЦК затримують водіїв, які повертаються з-за кордону, — асоціація

Прямо з траси: ТЦК затримують водіїв, які повертаються з-за кордону, — асоціація

Водії відповідають за вантажі, які везуть з-за кордону. Тим часом їх примушують залишати автомобілі посеред траси. Представники влади та ТЦК поки що не відреагували на проблеми, до яких причетні працівники військкоматів.

Працівники територіальних центрів комплектування (ТЦК та СП) зупиняють водіїв міжнародних рейсів і пропонують відвідати найближчий військкомат, щоб уточнити військово-облікові дані. Після цього громадяни не вертаються до опломбованих автомобілів і опиняються у військових частинах або у навчальних центрах. Про те, як діють військкоми щодо далекобійників, розповіли в Асоціації міжнародних автомобільних перевізників України (АсМАП).

У відео, опублікованому 28 квітня на Youtube-каналі асоціації, про ситуацію розповіли президент АсМАП Леонід Костюченко та віцепрезидент Володимир Балік. Вони навели пояснення кількох представників компаній-перевізників, водії яких зустрілись з військкомами. З їхніх слів, працівники ТЦК разом з поліцейськими зупиняють фури і спочатку просто пропонують пред'явити документи. Після цього пропонують проїхати у військкомат, щоб дещо уточнити, і далі водії "зникають". З деякими вдалось сконтактувати і вони стверджують, що їх примусили пройти військово-лікарську комісію і відразу після цього мобілізували. Тим часом опломбовані автомобілі залишались на трасі — це небезпечно з точки зору збереження вантажів та відповідальності компанії-перевізника.

"До секретаріату нашої профільної асоціації звернулося кілька перевізників зі скаргами на дії працівників ТЦК та СП, котрі в прямому розумінні знімають із транспортного засобу водіїв, які виконують міжнародні перевезення і несуть відповідальність за збереження вантажу. Я наголошую на тому, що представниками ТЦК не беруться до уваги такі речі", — пролунало на відео.

Асоціація написала офіційне звернення до прем'єр-міністра Дениса Шмигала, до Міністерства оборони та до Міністерства інфраструктури, — заявили представники АсМАП. Вони вимагають впорядкувати дії військкомів, щоб вони не знімали водіїв посеред траси.

"Пропоную звернути увагу на такі випадки і не допускати їх у майбутньому. Зрештою транспортне забезпечення належить до життєвоважливих послуг, порушення яких призводить до негативних наслідків національної безпеки. Давайте сядемо за стіл перемовин, обговоримо всі проблеми і знайдемо шляхи вирішення цих проблем", — запропонували в асоціації.

Поки очікують відповіді урядовців, в АсМАП розробили певні рекомендації для водіїв. Зокрема, вони дійсно мають показувати перевіряльникам усі необхідні документи. Але при цьому краще, щоб вони не віддавали їх, а саме не виходили з кабіни авто, — ідеться на відео Асоціації перевізників.

На порталах та на сторінках Facebook уряду, Міноборони, Мінінфраструктури та сухопутних військ ЗСУ, які коментують дії ТЦК, поки що немає реакції на заяву Асоціації перевізників через зняття з рейсів водіїв, які займаються міжнародними перевезеннями.

Посилення мобілізації — деталі

Зазначимо, 18 травня 2024 року вступає у дію закон, який вносить низку змін у військовий облік та систему мобілізації. Згідно з новаціями, які підтримали народні депутати, військовозобов'язані, віком від 18 до 60 років, мають протягом 60 днів оновити військово-облікові дані в ТЦК. Крім того, у тексті нормативно-правового акту вказуються підстави для отримання відстрочки та бронювання. Зокрема, бронювання можуть отримати чоловіки, які працюють на стратегічно-важливих підприємствах, але для цього спершу слід оформити певні документи.

Після прийняття закону в Міноборони опублікували коротку інфографіку з поясненнями для громадян. На інфографіці — деталі про базову військову підготовку та перелік інформації, яку потрібно надати в Терцентри комплектування.

Нагадуємо, 29 травня в ТЦК заявили, що чоловіки, які мають хвороби, повинні пред'явити довідку, яка підтверджує проблеми зі здоров'ям. Тим часом активісти помітили, що військкомати не справляються з потоком людей і запропонували долучити до роботи волонтерів.

Источник материала
Поделиться сюжетом