Прикордонники з початку повномасштабної війни викрили 450 груп, які допомагали ухилянтам
Прикордонники з початку повномасштабної війни викрили 450 груп, які допомагали ухилянтам

Прикордонники з початку повномасштабної війни викрили 450 груп, які допомагали ухилянтам

Прикордонники з початку повномасштабного вторгнення викрили 450 злочинних груп, які займаються незаконним переправленням чоловіків через кордон.

Про це в інтерв'ю Укрінформу сказав помічник голови Державної прикордонної служби України – прессекретар відомства Андрій Демченко

"Спроби незаконно перетнути кордон відбуваються щодня. Найбільше таких спроб поза межами пунктів пропуску на кордоні з Молдовою та Румунією. Найбільша кількість за підробленими документами фіксується на кордоні з Польщею. Більшість порушників не є самостійними учасниками процесу, вони користуються послугами організаторів", - повідомив речник. 

За його словами, з початку воєнного стану викрито близько 450 злочинних груп, які спеціалізувались на незаконному переправленні осіб через кордон. 

Демченко зауважив, що щоденно прикордонники відмовляють у перетині кордону близько 120 особам. Велику кількість з них по системі “Шлях”, коли особа не може підтвердити мету своєї поїздки. Порівняно з минулим роком кількість таких осіб не зменшилась. 

Він нагадав, що по системі “Шлях” дозволено виїзд водіям, які здійснюють міжнародні перевезення товарів і пасажирів, а також особам, котрі слідують для перевезення гуманітарної допомоги для населення України і силових структур. Навіть якщо людина є у системі “Шлях”, має відповідні розпорядження, видані державними органами, але не може підтвердити мету свої поїздки, то її не випускають.

Повний текст інтерв'ю незабаром вийде на сайті Укрінформу.

Як повідомлялося, від системи «Шлях» за порушення правил перетину кордону відключено 27 перевізників. Система «Шлях» створена наприкінці 2021 року як цифровий інструмент усунення корупційних ризиків у сфері видачі дозволів та ліцензій на міжнародні вантажні перевезення. З 2022 року ліцензовані перевізники, органи влади різних рівнів можуть подати заявки на право перетину державного кордону України через цю систему.

Источник материала
Поделиться сюжетом