Розкрито секрет загадкової структури в Індії: втрутився гість із космосу
Розкрито секрет загадкової структури в Індії: втрутився гість із космосу

Розкрито секрет загадкової структури в Індії: втрутився гість із космосу

Геохімічний аналіз дав змогу з'ясувати, що структура була утворена внаслідок удару з космосу і є напрочуд молодою для собі подібних.

Уже кілька десятиліть увагу вчених привертає кругла структура на північному заході Індії, яка є, як передбачалося раніше, ударним кратером. Але не було підтверджень, що удар великого метеорита залишив таку особливість на поверхні. Тепер геохімічний аналіз структури показав, що вона містить характерні ознаки падіння величезного метеорита. При цьому ударний кратер, на подив учених, дуже молодий, пише Forbes.

У Фокус. Технології з'явився свій Telegram-канал. Підписуйтесь, щоб не пропускати найсвіжіші та найзахопливіші новини зі світу науки!

Структура Луна або кратер Луна, отримала свою назву на честь близькості до однойменного села. Вона має діаметр приблизно 1,8 км, а її зовнішній край височіє приблизно на 6 метрів над навколишньою місцевістю. У найглибшій точці знаходиться тимчасове озеро з солоною водою. Вчені зібрали зразки з усієї структури під час посушливого періоду.

У гірських породах і відкладеннях вчені виявили кілька мінералів, які рідко зустрічаються в природних умовах на Землі. Ці рідкісні мінерали утворюються за надзвичайно високих температур і тиску, які виникають під час падіння метеоритів на Землю.

Вчені також виміряли аномально високі концентрації хімічного елемента іридій. Зовнішні шари гірських порід на Землі мають дуже мало цього металевого елемента, але він зазвичай зустрічається в залізних метеоритах.

На основі радіовуглецевого датування залишків рослин, які були виявлені у відкладеннях на дні озера, вчені з'ясували, що ударний кратер виник приблизно 6900 років тому. Але це напрочуд молодий вік для кратера такого розміру.

Ударний кратер Місяць видно на зображенні, отриманому супутником Landsat 8
Фото: NASA

Наприклад, відомо, що ударний кратер Ілань завширшки 1,85 км у Китаї з'явився приблизно від 47 000 — 53 000 років тому. Таким чином цей кратер є свідченням найнедавнішого падіння великого метеорита на Землю. Водночас знаменитий кратер у штаті Аризона, США, має діаметр 1,2 км і з'явився приблизно 49 000 — 50 000 років тому.

Величезна кількість метеоритів різних розмірів падали на Землю в минулому і сформували її історію. Метеорити, ймовірно, принесли з собою більшу частину важких хімічних елементів і, можливо, навіть будівельні блоки життя, яким ми його знаємо.

Але стародавні ударні кратери, які все ще можна побачити сьогодні, є дуже рідкісним явищем. Річ у тім, що більшість слідів ударних подій давно зникли через ерозію та рух літосферних плит. Наразі на Землі знаходиться менше 200 ударних кратерів.

Як уже писав Фокус, Китай збирається обігнати США в космічній гонці, яка стосується найважливішої місії на Марс. У Китаї вперше відкрито заявили про те, що країна планує стати першою в світі, яка доставить зразки гірських порід з Марса на Землю.

Також Фокус писав про те, що астрономи показали зміни залишків наднових за 20 років у короткому відеоролику. Завдяки новій анімації можна спостерігати, як у Крабоподібній туманності та туманності Кассіопея А проходять ударні хвилі.

Теги по теме
Космос Земля
Источник материала
Поделиться сюжетом