Скільки зараз коштує рубль? Економіст пояснив секрет стабільності російської валюти
Скільки зараз коштує рубль? Економіст пояснив секрет стабільності російської валюти

Скільки зараз коштує рубль? Економіст пояснив секрет стабільності російської валюти

Про курс російського рубля, як про ринковий результат, говорити безглуздо, оскільки у країні-агресорці він регулюється державою. Про це заявив доктор економічних наук, експрофесор Вищої школи економіки в Москві Ігор Ліпсіц в інтерв’ю «Главкому».

«Це сталося в той момент, коли 2023 року було знову зупинено обов'язковий продаж валюти. Як ви знаєте, тепер практично всі великі експортери повинні повертати в Росію 80% валютної виручки протягом 60-90 днів. Продавати 90% повернутих грошей на валютній біржі. Тобто ніякої вільної валютної системи обігу в Росії не існує», – роз’яснив він.

За словами економіста, у всіх компаніях-експортерах сидять валютні комісари Росфінмоніторингу, які контролюють купівлю, продаж валюти всіма експортерами, імпортерами. Він додав, що з цими комісарами треба узгоджувати всі графіки її купівлі та продажу, вони мають право контролювати валютні активи компанії всередині Росії і за кордоном.

«Крім того, сталася річ, про яку мало хто в Росії знає. У грудні минулого року в Росії ухвалили новий закон про організовані торги. Під нього потрапляє вся валютна торгівля. У цьому законі в терміновому порядку Центробанку було надано додаткові права, згідно з якими він тепер може виключати з участі в торгах на валютному ринку будь-яку компанію, яка діє не так, як Центробанку хочеться. Центробанк може виключати таку компанію з валютного ринку на строк до шести місяців», – повідомив Ліпсіц.

Економіст підкреслив, що ситуація в Росії така, що приплив валюти скорочується, і проблема її пошуку для імпорту стає гострою. «Сьогодні курс визначається рішеннями Центробанку і Мінфіну. Який курс вони скажуть, такий і буде», – зазначив він.

Ігор Ліпсіц наголосив, що уряд країни-агресорки дуже боїться того, що полиці в магазинах спорожніють. Щоб цього не сталося, потрібен імпорт та валюта для цього – з цієї причини валюта забирають і підтримують той курс, за якого можна ввозити товар, продавати його в магазинах і щоб він був більш-менш доступним.

«Але це породжуватиме надалі нехороші проблеми. Дорожчатиме імпорт. Він ставатиме малодоступним для росіян. Крім того, є ще необхідність купувати імпортні товари для військової промисловості. Потрібна валюта. Якщо валюта буде дуже дорогою, то військова техніка теж дорожчає. І тоді бюджету треба самому витрачати більше грошей», – роз’яснив доктор економічних наук.

Економіст резюмував, що російська влада бігає по колу. За його словами, РФ всіма силами утримує курс, а з іншого боку, якщо рубль не знецінюється, то не зростає рублевий еквівалент валютних доходів експортерів і нема з чого ще брати податки.

Источник материала
Поделиться сюжетом